top of page
  • Observer

Het “juweel” Vale

Bruma7-Ric-Stuc

Acht werknemers van mijngigant Vale werden vanochtend opgepakt door de burgerlijke politie van Minas Gerais via een operatie die een onderzoek uitvoert naar de oorzaken van de dambreuk in Brumadinho, nu drie weken geleden. Het verzoek tot arrestatie werd uitgevaardigd door het openbaar ministerie van de deelstaat.

Volgens de procureurs gaat het allemaal om mensen die direct betrokken zijn met de veiligheid en de stabiliteit van de dam. Op dit moment is de balans van de tragedie 166 dodelijke slachtoffers en 147 vermisten. De dam is het eigendom van Vale. De opgepakte werknemers worden initieel 30 dagen in preventieve hechtenis gehouden, een besluit van rechter Rodrigo Heleno Chaves, van het gerechtshof in Brumadinho.

Fabio-Schvartsman

Fábio Schvartsman (foto), de president van Vale, probeerde zijn bedrijf gisteren te verdedigen tijdens een zitting in de Kamer. Zijn verklaringen waren die van een CEO die zijn onderneming lof toezwaait, zoals: “Vale is een van de beste bedrijven die ik ooit kende in mijn leven, een Braziliaans juweel dat het niet verdient om veroordeeld te worden voor een ongeval in zijn dam, hoe groot deze tragedie ook zijn mag.”

Onder andere omstandigheden zou een dergelijke verklaring over de onderneming die zijn riant salaris betaalt, als normaal kunnen beschouwd worden. Anderzijds is de milieuramp van Mariana nog niet vergeten, noch opgelost; dit terwijl men in Brumadinha nog altijd de doden blijft tellen, 321 waarvan 147 nog steeds vermist. Eender welke verdediging van Vale of zijn president Schvartsman lijkt daardoor meer op een belediging aan de slachtoffers. Een teveel aan doodskisten en modder neemt de glans weg van zijn “juweel”.

Schvartsman verklaarde op een gegeven moment “dat de oorzaken van de dambreuk tot op dit moment niet bekend zijn”: “Alle informatie in ons bezit, ons bezorgd door technici tonen aan dat er geen enkel gevaar dreigde (m.b.t. Brumadinho) en dat er geen reden was om alarm te slaan, of voor een grote bezorgdheid van het bedrijf”. Het hoeft geen betoog dat een dergelijke verklaring niet erg geloofwaardig klinkt, nog minder als men de toestand van vele andere dammen, zowel in Minas Gerais als in andere deelstaten in beschouwing neemt.

Victor Hugo Fronner Bicca, directeur-generaal van ANM (Agência Nacional de Mineração), eveneens aanwezig op de speciale zitting in de Kamer, vroeg om een minuut stilte voor de slachtoffers vooraleer hij het woord nam. Alle aanwezigen gingen hierbij rechtstaan. Fábio Schvartsman bleef zitten op zijn stoel, met gebogen hoofd en gekruiste handen, nogal een symboliek.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil / Ricardo Stuckert

#MinasGerais #Vale #FábioSchvartsman #BraziliëNieuwsOnline #Mariana #Brumadinho #ANM

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page