top of page
  • Observer

Het kan mij niets schelen

MichelleBolsoINobregaPR

Het nieuws viel wat buiten de mazen van het (inter)net, maar op de valreep van 2020 gaf de Braziliaanse president eindelijk toe dat het geld dat zijn vrouw Michelle (foto) kreeg van duivel-doet-al Fabrício Queiroz niet voor haar bestemd was, maar wel voor hem. Wie niet vertrouwd is met het verhaal kan het hier snel even lezen en daarna weer terugkeren.

Bolsonaro gaf dit toe tijdens een interview met TV-presentator José Luiz Datena (TV Bandeirantes), vorige dinsdag: “Queiroz betaalde ook mijn rekeningen. Hij was onze vertrouwensman. Nu werd hij opgezadeld met dat onderzoek. Sinds de uitbraak van dat proces sprak ik niet meer met hem. Hij wordt onrechtvaardig behandeld, waarom? Moet dat uitgezocht worden? Ja. Maar iedereen op gelijke hoogte, en niet voortdurend iemand opofferen zoals ze met mijn echtgenote deden. Ik zei vanaf het begin dat die cheque van Queiroz voor mij bestemd was, in een periode van tien jaren. Dat was niet voor haar. Verdeel dat even Datena, R$ 89.000 in tien jaren, dat is ongeveer R$ 750 per maand. Is dat smeergeld? In hemelsnaam!”

De president verdraaide de feiten. Queiroz en zijn echtgenote Márcia stortten 27 cheques op de rekening van Michelle, tussen 2011 en 2016, een totaal van R$ 89.000, het is te zeggen, zes jaren. Tussen januari en juni van 2011 stortte Márcia vijf cheques van R$ 3.000 en eentje van R$ 2.000. Tot april 2013 stortte Queiroz nog eens R$ 36.000, via 12 cheques van R$ 3.000 elk. Tot december 2016 kwam er nog eens R$ 36.000 op de rekening van Michelle via negen cheques van R$ 4.000. Niets van deze “inkomsten” werd aangegeven bij de fiscus. Het openbaar ministerie vermoedt dat het geld voor Michelle deel uitmaakt van hetzelfde ‘rachadinha’ schema van Flávio Bolsonao en Queiroz waarbij overheidsgeld weggesluisd werd.

Bolsonaro neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het geld dat op de rekening van Michelle gestort werd, om het onderzoek tegen zijn zoon af te stoppen. Artikel 86 van de grondwet bepaalt namelijk dat de president van de republiek tijdens zijn mandaat, niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor acties die niets te maken hebben met de uitoefening van zijn functie. Met andere woorden: de zaak blijft sudderen onder de oppervlakte zolang hij president is, tenminste als ze zijn verhaal geloven. Michelle is een gewone burger. Tot op dit moment werden haar rekeningen niet uitgekamd. Alles wat tot nog toe ontdekt werd, is het gevolg van het kruisen van de gegevens van de rekeningen van het echtpaar Queiroz.

Vorige week maakte het tijdschrift Época bekend dat de verdediging van Flávio Bolsonaro Abin (Agência Brasileira de Inteligência) inschakelde in een poging om het proces te annuleren. Het inzetten van een publieke dienst in het voordeel van de presidentiële familie is een nooit eerder geziene ingreep, zelfs in een land als Brazilië waar de ethiek wel erg flexibel is. Een en ander geschiedde met het inzetten van de GSI (kabinet van institutionele veiligheid onder leiding van generaal Augusto Heleno). Dit werd toegegeven door de verdediging van senator Flavio, onder het voorwendsel van “verdenking van onregelmatigheden” in de verslagen van Coaf (financieel controle orgaan). Het GSI gaf toe dat ze samen zaten met Flavio en zijn advocaten, maar ontkende dat zij hem hielpen in het proces. Wie dat niet gelooft kan nog altijd wat anders wijs gemaakt worden.

Het kan me niets schelen

Ondertussen gaat het virus zijn gang en doodt dagelijks nog altijd meer dan 600 Brazilianen. Het totale aantal slachtoffers liep op tot meer dan 190.000. De president antwoordde gisteren op de vragen van journalisten omtrent de termijn waarop Brazilië zal beginnen met het inenten van de bevolking: “Niemand zal mij onder druk zetten, het kan me niets schelen. Het gaat hier om redelijkheid, een verantwoordelijkheid tegenover de bevolking. Je kan niet zomaar wat opdringen aan de mensen”. Landen als de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Chili, Mexico en vandaag ook Argentinië, begonnen teeds met de vaccinatie.

BolsoBola

Hij zei ook dat “sommigen geen respect hebben voor Anvisa” (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) over het toelaten van vaccinaties tegen het coronavirus: “Ik tekende reeds de MP (voorlopige maatregel) voor de vrijgave van R$ 20 miljard, maar tussen mij en het vaccin bestaat er zoiets als Anvisa, een instituut dat ik respecteer en sommige anderen niet”, aldus Bolsonaro, en: “Bij alle beschikbare vaccins die ik tot nog toe onder ogen kreeg, staat een clausule die zegt dat de fabrikant zich niet verantwoordelijk stelt voor mogelijke bijwerkingen”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Isac Nóbrega - Alan Santos / PR

#COAF #AugustoHeleno #Abin #MichelleBolsonaro #JairBolsonaro #GSI #FabrícioQueiroz #Coronavirus #COVID19 #Anvisa #Bandeirantes #BRNieuws #Época #JoséLuizDatena

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page