top of page
  • Observer

Het laboratorium van het ‘mensalão’ en ‘petrolão’ schandaal

M-Gabrilli2

Mara Gabrilli (51 – PSDB), voorheen volksvertegenwoordigster, nu verkozen als senator met maar liefst 6.513.282 stemmen op haar naam, werd geïnterviewd door radio Jovem Pan. Ze zei er dat de campagne van Lula destijds (voor zijn eerste ambtstermijn) mede-gefinancierd werd door afpersing onder de bedreiging van een wapen.

Gabrilli zegt dat haar vader, een ondernemer in de sector van het openbaar vervoer (bussen), inmiddels overleden, maandelijks bedreigd werd door gewapende handlangers van de toenmalige burgemeester van Santo André, Celso Daniel. Het afgeperste geld moest dienen om de campagne van Lula voor het presidentschap te financieren; en de afpersing vormde het laboratorium voor de ontwikkeling van corruptieschandalen als ‘mensalão’ en ‘petrolão’, aldus Gabrilli.

“Mijn vader werd maandelijks afgeperst met een wapen tegen het hoofd. Zelfs de secretaris van de gemeente, Clinger genaamd, kwam naar het kantoor van mijn vader met een wapen. Niemand moet afkomen met ‘Celso Daniel wist daar niets van’: hij wist het wel. Mijn familie lichtte hem in. Maar hij dacht dat het doel de middelen heiligde. En omdat het geld moest dienen om Lula’s campagne te financieren, vormde het bedreigen van ondernemers geen enkel probleem. Mochten we in die dagen wat meer aandacht besteed hebben aan de moord op Celso Daniel, dan was het wellicht niet zo ver gekomen met al die corruptieschandalen. De bevolking verdient het om de waarheid te kennen”, aldus de pas verkozen senator.

In hetzelfde interview ontkende Mara Gabrilli dat ze een van beide presidentskandidaten (Fernando Haddad – PT, of Jair Bolsonaro – PSL) steunde. Ze betreurt het wel dat de PT de tweede kiesronde haalde, met een gevangene die hun campagne vanuit zijn cel coördineert: “Wat voor een voorbeeld is dat voor onze kinderen en pubers? Die gaan denken dat het ‘cool’ is om een gevangene te zijn? De PT in de 2de ronde is iets om kippenvel van te krijgen”. Ze zei ook dat “ze gelooft dat de gerechtelijke overeenkomst tussen Marcos Valério (gehomologeerd door minister Celso de Mello van het STF) de griezelige praktijken van de PT o.l.v. Lula zal onthullen”.

Mara herinnerde eraan dat ze niet inging op de uitnodiging van Bolsonaro als kandidaat vicepresident, en dat ze niet op hem stemt omdat de mensenrechten deel uitmaken van haar principes, en dat ze risico’s ziet voor de rechten van alle burgers.

De zaak Celso Daniel


Celso-Daniel

Later bleek dat Pinto nauw betrokken was bij een corruptieschema waarbij andere busbedrijven uitgeperst werden, ten voordele van de arbeiderspartij. Daniel Celso zou hiervan perfect op de hoogte geweest zijn. En dat leidt dan weer tot de veronderstelling dat gedood werd omdat hij teveel wist. Sombra, Pinto en Klinger de Oliveira Sousa, destijds secretaris voor transport van de gemeente, staken een deel van het smeergeld in eigen zakken en dat zinde de ‘prefeito’ niet. Bovendien zou Ronan Pinto bedreigingen geuit hebben tegen Lula, Gilberto Carvalho en José Dirceu (beiden ex-ministers in de regering Lula) om alles te onthullen. Die bedreiging zou geleid hebben tot het afkopen van zijn zwijgen voor een bedrag van R$ 6 miljoen. Dat verhaal werd later bevestigd door reclameman Marcos Valério, veroordeeld tot 30 jaren gevangenisstraf in het mensalão schandaal. Dat geld zou door de PT via veeteler José Carlos Bumlai (vriend van Lula) doorgegeven zijn aan Ronan Pinto. Een en ander werd later voor de tweede keer bevestigd door ex-senator (van de PT) Delcidio Amaral (nu zonder partij, meewerkend met het gerecht in het Lava Jato onderzoek).

Na de moord op Celso Daniel kwamen nog een reeks mensen om die op een of andere manier betrokken, of getuigen waren in deze zaak, zeven in totaal. Sergio Gomes da Silva (Sombra) stierf in september van 2016 aan kanker.

Foto: Facebook

#MaraGabrilli #Mensalão #Petrolão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #MarcosValério #CelsodeMello #PT #SantoAndré #CelsoDaniel #STF #PSDB

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page