top of page
  • Observer

Het leven kan zoet zijn


Jair Bolsonaro

Het federale openbaar ministerie i.s.m. het Rekenhof diende een gerechtelijk verzoek in om het salaris van Jair Bolsonaro als erevoorzitter van de PL (Partido Liberal, de partij van de ex-president), te laten intrekken. De partij behield de uitbetaling, ook nadat Bolsonaro onverkiesbaar werd verklaard door het kieshof TSE. Maar over welke inkomsten beschikt hij eigenlijk?


- Een salaris van R$ 41.600 als erevoorzitter van de PL. Tot in april bedroeg dat salaris R$ 39.000.


- Een maandelijks pensioen van R$ 11.945,49 bruto van de strijdkrachten als "capitão reformado". Bolsonaro trok op 17-jarige leeftijd (1972) naar de "Escola Preparatória de Cadetes do Exército" (voorbereidende kadettenschool van het leger) en ging naar de reserve in 1987.


- Een parlementair pensioen van meer dan R$ 30.000/maand, dit volgens wettelijke berekeningen, gebaseerd op de periode dat hij parlementariër was. De ex-president was een federale volksvertegenwoordiger van 1991 tot 2018, gedurende 27 jaren. De enigen die op rust kunnen gaan met dat pensioen zijn zij die voldeden aan de vereisten van de wet 7087-82: minstens acht jaren in functie en minstens 50 jaar oud.


Extraatjes


Vier mensen staan ter dienst van Bolsonaro, voor zijn veiligheid en persoonlijke steun, naast twee chauffeurs en officiële voertuigen van de overheid. Alle Braziliaanse ex-presidenten genieten van deze levenslange voordelen, gegarandeerd door de wet 7474, goedgekeurd in 1986 onder de regering van José Sarney, nadien nog aangepast onder de regeringen van Itamar Franco, Fernando Henrique Cardoso en Lula.


Het leven kan zoet zijn.


UOL Notícias


Foto: Reproductie - Valter Campanato/Agência Brasil

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page