top of page
  • Observer

Het Lira-verhaal: een nieuwe aflevering


Arthur Lira, Benedito de Lira, Biu

"De regering Lula maakt R$ 465 miljoen vrij aan "emendas" voor afgevaardigden van centrumpartijen; de meerderheid daarvan gaat naar Alagoas", aldus een van de koppen in de krant Folha de São Paulo van vandaag. Alagoas is de noordoostelijke deelstaat vanwaar Kamervoorzitter Arthur Lira afkomstig is. Alles wijst erop dat er een soort campagne aan de gang is om Lira in een slecht daglicht te stellen of, op zijn minst, een antwoord te geven op de pogingen van de centrumpartijen om een stevigere greep te krijgen binnen de uitvoerende macht, iets wat ook al uitgelegd wordt in een vorige post.


Echter, volgens de krant Estadão gaat Lula niet in op de pogingen van het centrum om het ministerie van gezondheid in handen te krijgen en blindeert hij het aanblijven van de huidige minister, Nísia Trindade. Maar het centrum geeft het niet op en richt nu de ogen op een ander, even belangrijk ministerie, dat van Ontwikkeling en Sociale Bijstand, nu geleid door 'petist' en voormalige gouverneur (Piauí) Wellington Dias. Dat ministerie is o.m. verantwoordelijk voor de uitbetalingen van uitkeringen als de Bolsa Família, geen kattepis.


Het "Centraõ", een groep centrumpartijen, wordt gesteund door de Kamervoorzitter die het roer in handen heeft in het Parlement, en beslist over de stemmingen. Deze week staan er drie erg belangrijke stemmingen op de agenda, waaronder het nieuwe fiscale anker en de fiscale hervorming.


Wie de Braziliaanse politiek enigszins volgt, zal zich herinneren dat voorganger Eduardo Cunha bijzonder intelligent was, maar Arthur Lira heeft meer politieke aanleg. Cunha voerde "oorlog" en ging zover om een impeachment proces op te starten tegen de toenmalige president, Dilma Rousseff. Lira wil geen oorlog, noch impeachment, hij wil wel ministeries, emendas en gunsten. Zowel hij als Lula weten om te gaan met vijanden.


Er is echter een zaak die Lira niet in de hand heeft, met name zijn persoonlijke achtergrond. En die wordt nu, stukje voor stukje, blootgelegd.


Vandaag onthult de pers dat hij zijn persoonlijk patrimonium verdrievoudigde in de 4 jaren dat hij het Parlement leidt: tussen 2018 en 2022 kocht hij een miljoenen villa aan het strand in Alagoas, verschillende gronden en stopte een pak geld in diverse investeringsfondsen.


De volksvertegenwoordiger meldde vorig jaar aan het kieshof TSE een patrimonium van R$ 5,9 miljoen, een verhoging van 247% in vergelijking met de verkiezingen van 2018 toen hij R$ 1,7 miljoen aangaf bij hetzelfde hof.


De luxueuze strandwoning van Lira bevindt zich in Recanto dos Caetés, in de gemeente Barra de São Miguel. Die stad wordt bestuurd door de familie van de parlementariër. Burgemeester en ex-senator Benedito de Lira, beter gekend onder de naam Biu. Benedito is de vader van Arthur Lira (boven samen op de foto), tevens voorzitter van Lira's partij in Alagoas, de PP (Partido Progressistas).


In zijn laatste vermogensaangifte aan het TSE beweerde Lira dat hij R$ 827.000 op zijn bankrekening had. Hij liet ook weten dat hij R$ 756.000 uitleende aan een bedrijf dat op zijn naam staat, met name D'Lira Agropecuária, en dat hij de eigenaar is van een fazenda in het zuiden van zijn deelstaat.


Eerder werd ook bekend dat de Kamervoorzitter minstens tien familieleden en geallieerden tewerkstelde in sleutelposities van de CBTU (Companhia Brasileira de Trens Urbanos). De baantjes in "Lira's staatsbedrijf", zoals men er op schimpt in Brasília, kosten maandelijks R$ 128.000 aan het bedrijf, enkel al via het salaris van de gelukkigen. Buiten de schijnwerpers van de belangrijkste openbare bedrijven, wordt het staatsbedrijf meestal door politici gebruikt om bondgenoten te huisvesten en diensten naar electorale bases te brengen. Lira had de controle over de posities tijdens de regering van Jair Bolsonaro (PL) en behield die in de regering van Lula.


CBTU

De CBTU beheert stadstreinen in vijf hoofdsteden in het noordoosten en beschikt over een budget van R$ 1,3 miljard.


Het Lira-verhaal is nog maar eens een bevestiging dat de oligarchie in sommige deelstaten nog altijd bestaat, en doet terugdenken aan figuren als José Sarney wiens clan de ganse staat Maranhão in handen had, of Antônio Carlos Magalhães in Bahia. Maranhão wordt nu geleid door de socialist Carlos Brandão (PSB, Bahia door Jerônimo Rodrigues (PT). In Alagoas staat Paulo Dantas aan het roer, hij is lid van de centrum partij MDB.


Estadão - Diário do Poder - Folha de São Paulo


Foto's: Facebook - CBTU

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page