top of page
  • Observer

Het mechanisme

Jose-Padilha

De brand die aangestoken werd in Brazilië nadat het Lava Jato onderzoek goed los barstte, kreeg vorige vrijdag nog een lading olie op het vuur, dit door de première van de nieuwe serie bij Netflix “O Mecanismo”, van de filmproducent en filmregisseur José Padilha (van o.m. Tropa de Elite en Narcos).

De lancering kreeg meteen een lading kritiek te verwerken op de sociale netwerken. Volgens ex-presidente Dilma Rousseff verdraait Padilha een aantal feiten. Deze laatste beet van zich af (in de krant Jornal do Brasil) en zegt dat zowel links als rechts Brazilië hypocriet is: “Het Lava Jato onderzoek toont aan dat de PT en de PMDB samen miljarden weg sluisden uit de staatskoffers. Zij plunderden het land hetgeen de PSDB ook zou gedaan hebben. Zij waren de ‘operators’ van het ‘mechanisme’, de parasieten van de Braziliaanse bevolking. Dat kan simpelweg niet ontkend worden”.

Dilma Rousseff zegt dat de cineast de feiten verdraait en leugens vertelt met het doel om haar en ex-president Lula aan te vallen. Dilma wees ook op het feit dat de zin “We moeten een einde maken aan die bloeding” toegewezen werd aan het personage dat aan Lula doet denken. In werkelijkheid komt die zin van senator Romero Juca, nu een politieke tegenstander. Juca’s uitspraak werd stiekem opgenomen en verwijst naar de destructieve gevolgen van het Lava Jato onderzoek in de politieke wereld. Dilma vindt ook dat Netflix in de fout gaat en aan electoraal proselitisme doet: “Ik ga hen aanklagen in andere landen en zeggen dat Netflix aan politieke propaganda doet. Daar werd Netflix niet voor opgericht. Als ze dat hier doen, dan kunnen ze dat ook elders”, aldus de ex-presidente.


Mecanismo

Marcos Prado, een nauwe medewerker van Padilha, zegt dat de personages niet echt herkenbaar zijn: “Het verhaal kon net zo goed gebeurd zijn in een andere land, in een andere wereld”.

Critici vinden dan weer dat Padilha te hard zijn best deed om de moeilijke strijd tussen “goed en kwaad” te tonen. Zijn held is een slecht betaalde ‘delegado’ die het opneemt tegen rijke lui die tennis spelen achter hun luxueuze woning. In werkelijkheid gaat het om goedbetaalde politiemensen (van de federale politie) die geen slachtoffer zijn van de miserabele omstandigheden waarin de ‘polícia militar’ zijn werk moet doen, zoals te zien is in de film Tropa de Elite. Een delegado van het federale korps verdient op het hoogtepunt van zijn carrière meer dan R$ 20.000 per maand.

Wat vindt José Padilha van de kritieken? Padilha: “Petrobras, BNDES, Belo Monte en binnenkort de pensioenfondsen. De huidige polarisatie is een wanhopige poging van linkse intellectuelen om de olifant niet te zien die hun in de weg loopt. De waarheid is duidelijk: links is even corrupt als rechts. Het mechanisme kent geen ideologie”. Over de kritiek van Dilma was hij kort en kordaat: “Een bewijs dat we de kern van de zaak raakten”, aldus de bekende regisseur.

Foto's: Wikimedia Commons

#PMDB #AécioNeves #Narcos #BraziliëNieuwsOnline #BeloMonte #LavaJato #MarcosPrado #Eletrobras #JoséPadilha #SeltonMello #BNDES #Netflix #PT #MichelTemer #Petrobras #TropadeElite #Lula #PSDB #DilmaRousseff #JornaldoBrasil #OMecanismo

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page