top of page
  • Observer

Het nieuwe fiscale kader


Gisteren werd het langverwachte nieuwe fiscale kader voorgesteld door minister van Financiën, Fernando Haddad, op dezelfde dag dat de voorganger van Lula terugkeerde naar Brazilië. De aankondiging van dat fiscale anker wordt reeds beschouwd als een succes, de terugkeer van Bolsonaro "flopou" zoals men het graag uitdrukt in Brazilië. Er was geen meldenswaardig publiek om hem op te wachten, noch enige emotie. Het onderwerp met betrekking tot Lula was plots de toekomst en de economie. Over Bolsonaro werd enkel gesproken over halskettingen, uurwerken en balpennen, afgewerkt met diamanten.


Het fiscale kader werd vrij goed ontvangen door de financiële markt, in het Parlement en bij de economisten van de diverse partijen. De beurs kende een stijging, de dollar ging wat naar beneden en er wordt op gegokt dat het voorstel weinig tegenstand zal kennen bij de parlementariërs. Het is nu enkel afwachten of er nog wijzigingen komen, en welke. Roberto Campos Neto, voorzitter van de Centrale Bank, knikte ook goedkeurend maar wil het eindresultaat afwachten na de stemming in het Parlement.


Eigenaardig bij de aankondiging was dat Haddad over economie sprak, en Simone Tebet, minister van Planning en Begroting, de sociale kant van de zaak belichtte. Ze zei erbij dat het sociale aspect in de voorbije zes jaren aan de kant werd gelaten door de overheid (inclusief de regering Michel Temer, lid van haar partij, de MDB).


De grote wijziging in het fiscale plan is dat het uitgavenplafond niet meer gelinkt wordt aan de inflatie, maar wel aan de inkomsten, met de nadruk op investeringen, met uitzonderingen (opvoeding, het plafond in de verplegingssector) en flexibiliteit. Het plan keert de logica om, met een anticyclische regel: bij inkomsten die hoger zijn dan de prognoses, zullen de uitgaven maximaal 2,6% van de inflatie bedragen; bij lagere inkomsten kunnen de uitgaven niet met minder dan 0,6% groeien. Wat overblijft gaat naar investeringen.


Haddad lijkt hier als winnaar uit de bus te komen, maar het valt nog af te wachten of dit bevestigd wordt in het Parlement waar men ook haast heeft om de fiscale hervorming aan te pakken, tegen het patrimoniale keizers en de doolhof van de vele soorten bijdrages, vriendelijk tegenover de superrijken en wreed tegen de armsten van het land. Het nieuwe fiscale anker is het begin; het ziet er naar uit dat er nog een lange weg afgelegd moet worden.


Foto: Jose Cruz/Agência Brasil

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page