top of page
  • Observer

Het Parlement zal hier weldra mee geconfronteerd worden

Marcos-Rogerio

Senator Styvenson Valentim (Podemos) vroeg vandaag steun aan zijn collega Marcos Rogério (DEM – foto boven) voor de oprichting van een parlementaire commisie, de zogenaamde Lava Toga (om het ‘gerechtelijk activisme’ van autoriteiten bij hogere gerechtshoven te onderzoeken – vooral de ministers van het STF vormen het onderwerp van discussies).

De auteur van het verzoek tot oprichting van deze onderzoekscommissie, senator Alessandro Vieira (Cidadania), zegt dat het initiatief gebaseerd is op het feit dat daden die gesteld worden door leden van hogere gerechtelijke instanties (vooral ministers van het STF) in een democratisch systeem, enkel kunnen gecontroleerd worden door de Senaat. Zijn initiatief wordt niet ondersteund door Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre, en ook niet door Flávio Bolsonaro die hierdoor een scheuring veroorzaakte binnen de PSL, de partij van zijn vader, president Bolsonaro.

Voorstanders van een dergelijke commissie zien deze tegenwerking als een “akkoord” met het hoogste gerechtshof. Dias Toffoli, voorzitter van het STF, vaardigde een besluit uit waardoor criminele onderzoeken geen gebruik meer mogen maken van de gegevens van Coaf (financiële controle orgaan), inclusief in het onderzoek tegen Flávio Bolsonaro in de zaak Queiroz. Dat onderzoek ligt al bijna drie maanden stil. (Flávio heeft banden met ex-politieman Fabrício Queiroz. Deze ex-raadgever van de gemeenteraad in Rio de Janeiro realiseerde financiële verrichtingen, oplopend tot een bedrag van 1,2 miljoen reais in een jaar tijd (van januari 2016 tot januari 2017), een bedrag dat zijn normale inkomen fors overstijgt. Hij wordt verdacht van een praktijk die bekend is als “rachadinha”, d.w.z. dat een ambtenaar/raadgever het grootste deel van zijn vergoeding terugstort aan het gemeenteraadslid dat hem aanduidde als raadgever. Zowel Flávio als Queiroz ontkennen dit).

Om de commissie te kunnen oprichten zijn er minstens 27 handtekeningen nodig, een derde van de Senaat. Tot nog toe kreeg Vieira slechts 26 handtekeningen bij elkaar, net eentje te weinig.

Senator Valentim zei vandaag: “Wat is de limiet van het STF indien wij niet ingrijpen? Waar wachten wij eigenlijk op om hen de limieten op te leggen die zij nog niet hebben?”

Marcos Rogério antwoordde hierop dat het thema hem erg veel zorgen baarde. Hij verdedigde daarop een analyse van de ingediende verzoeken tot impeachment tegen ministers van dat hof: “Ik zie een parlementaire onderzoekscommissie niet als een geschikte weg om deze materie aan te pakken. Het correcte instrument om excessen, misbruiken en misdaden onder controle te houden, is een impeachment. Dit Parlement zal hier weldra mee geconfronteerd worden. Het zal de eerste keer zijn dat het Parlement een proces van deze aard op het programma zal plaatsen”. Rogério, een partijgenoot van voorzitter Alcolumbre, gaf nog meer kritiek op de excellenties in toga: “Niet voldoen aan de grondwet, aan de etiquette, kan enkel opgelost worden via een impeachment”.

Het hof oordeelde eerder deze week over een mechanisme dat diverse processen in het Lava Jato onderzoek in het gedrang kan brengen. Met 7 stemmen tegen 4 werd besloten dat beklaagden voortaan het laatste woord krijgen in een proces, en niet meer de getuigen die hen beschuldigen via een gerechtelijk akkoord, tenminste indien de beklaagde het laatste woord vroeg voor het oordeel. O.m. het proces tegen ex-president Lula m.b.t. de sítio in Atibaia moet hierdoor mogelijk overgedaan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om vandaag te oordelen over de modaliteiten van het al dan niet ongeldig verklaren van een uitgevoerd proces, maar dat werd weer naar een latere datum opgeschoven.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#AlessandroVieira #Podemos #BraziliëNieuwsOnline #StyvensonValentim #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #FlávioBolsonaro #Cidadania #MarcosRogério

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page