top of page
  • Observer

Het patrimonium van Aécio

Aecio-Neves-02

Documenten van de Receita Federal (belastingdiensten) tonen aan dat het patrimonium van senator Aécio Neves (58), kleinzoon van ex-president Tancredo Neves (1910 – 1985) en notoir lid van de centrum-rechtse partij PSDB, verdrievoudigde na de verkiezingen van 2014, toen hij verloor van Dilma Rousseff. Zijn fortuin maakte een sprong van 2,5 miljoen reais in 2015 naar 8 miljoen R$ in 2016.

De verhoging was het gevolg van een financiële operatie tussen Aécio en zijn zus Andrea d.m.v. aandelen die de senator bezat in een radiostation (Arco Iris) waarvan hij gedurende zes jaren aandeelhouder was.

De geheimhouding over de fiscale gegevens van de senator werd doorbroken op bevel van het STF (Supremo Tribunal Federal), dit m.b.t. het onderzoek omtrent de vraag van Neves aan Joesley Batista, CEO van het vleesbedrijf JBS, om hem R$ 2 miljoen te “lenen”. De senator zegt dat het geld bedoeld was om zijn advokaten te betalen.

Voor de verkiezingen van 2014 verklaarde de senator aan het kiestribunaal TSE dat hij voor R$ 700.000 aandelen bezat in het radiostation Arco Iris, gelinkt aan de bekende zender Jovem Pan, dit onder de vorm van een schuld aan de voormalige eigenares, met name zijn moeder. Aécio vermeldde tweemaal dezelfde waarde in zijn belastingaangifte, in 2014 en 2015. In september 2016 verkocht hij zijn aandelen aan mede-vennoot, zijn zus Andrea. Bij de realisatie van de transactie liet hij weten aan de Receita Federal dat die aandelen nu 6,6 miljoen waard waren, bijna tienmaal meer dan een jaar geleden. Tegelijk schold Aécio’s moeder de schuld kwijt. Andrea vermeldde eveneens het bedrag van 6,6 miljoen in haar aangifte. Aécio verklaarde dat de aandelen in 48 deelbetalingen werden opgesplitst, inclusief een eerste betaling van R$ 380.000.

Een boekhouder, geraadpleegd door de krant Folha (die uitpakte met het verhaal), zegt dat een gedetailleerd onderzoek zou inhouden dat de balansen van het radiostation zouden moeten gecontroleerd worden, dit om te weten waarom de aandelen zo fors stegen in een erg korte periode. De zender bekleedt de 5de plaats aan in luisterdichtheid in groot Belo Horizonte tussen 2017 en 2018, dit volgens een peiling van Ibope.

Aécio Neves is verder eigenaar van een appartement in Belo Horizonte, volgens hem R$ 222.000 waard, een ander in Rio de Janeiro t.w.v. R$ 109.000, een aantal loten in Nova Lima (Minas Gerais) en de helft van een fazenda van 81 hectaren in Cláudio, Minas Gerais.

De gegevens van de belastingdiensten vermelden ook dat het radiostation de voornaamste bron van inkomsten betekent voor broer en zus. Enkel al in de periode 2014 tot 2016 ontving Aécio 3,1 miljoen aan niet belastbare winsten en dividenden, drie keer zoveel als zijn salaris als senator in dezelfde periode (1 miljoen). Deze gegevens waren niet bekend bij het kiestribunaal omdat kandidaten enkel verplicht zijn hun bezittingen aan te geven, niet hun inkomsten. Bij die inkomsten moeten ook nog eens de vergoedingen vermeld worden die de senator uitbetaal kreeg van de krant Folha waar hij columnist was vanaf 2011 tot 2017. In totaal gaf hij hiervoor 60.000 reais aan.

Dit alles in aanmerking genomen kan de vraag gesteld worden: waarom had de senator een lening van R$ 2 miljoen nodig om zijn advokaten te betalen?

Het ziet er naar uit dat het ganse verhaal de PSDB, eeuwige vijand van de PT, onderuit haalde, niet in het minst de politieke toekomst van de senator in kwestie.

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#AécioNeves #TancredoNeves #TSE #BraziliëNieuwsOnline #JovemPan #AndreaNeves #FolhadeSãoPaulo #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page