top of page
  • Observer

Het plan B van Bolsonaro

APBB-Assinaturas

Het kiestribunaal TSE neemt morgen een besluit over het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze, nodig om de nieuwe politieke partij “Aliança Pelo Brasil” van president Jair Bolsonaro te registreren. Hiervoor zijn 491.967 handtekeningen vereist uit minstens negen verschillende deelstaten.

De juridische strategie van de president, geleid door advocate Karina Kufa, vormt momenteel een belangrijk punt voor de mening van Humberto Jaques, de procureur-generaal van het TSE. De procureur sprak zich namelijk uit tegen de inzameling op digitale wijze, maar suggereerde de mogelijkheid om de handtekeningen notarieel te laten erkennen, door een cartório (publieke of private instelling, juridisch gerechtigd om documenten op te maken van de burgerlijke stand – aktes van geboorte, huwelijk, echtscheidingen, overlijden, eigendomsaktes, erkennen of authenticeren van handtekeningen e.d. meer). De procureur wees hierop en zei erbij dat op die manier een tweede erkenning door de kiestribunalen overbodig is.

Het team van Bolsonaro reageerde op het idee en denkt er echt aan om mobiele cartórios in te zetten, net zoals nu soms gebeurt bij grote bedrijven die massaal handtekeningen van hun werknemers moeten laten erkennen: “We zouden bijvoorbeeld enkele posten kunnen opzetten op de Avenida Paulista (in São Paulo) op een welbepaalde dag, en de klus op een snelle manier kunnen afhandelen”, aldus een lid van de nieuwe partij.

Het idee van de Bolsonaristas bestaat erin om een evenement te organiseren op nationaal vlak op een zondag, waarbij in de grote steden handtekeningen worden verzameld en meteen erkend door de mobiele cartórios. Op die manier zou het langdurige en bureaucratische proces van validatie door het TSE, geëlimineerd worden.

Om te kunnen deelnemen aan de gemeentelijke verkiezingen van volgend jaar, moet de nieuwe partij formeel geregistreerd worden bij het TSE, ten laatste in april, zes maanden voor de verkiezingen.

Hopelijk waait het idee niet over naar andere kandidaat-partijen. Volgens Cláudio Humberto (van de website Diário do Poder) liggen er bij het TSE 76 verzoeken te wachten op een goedkeuring bij het TSE. Indien het kiestribunaal een oplossing biedt voor het inwinnen en erkennen van het nodige aantal handtekeningen, hetzij via een app, een website of via de nu ingevoerde biometrie (vingerafdrukken), dan zou het aantal politieke partijen in Brazilië kunnen oplopen tot 109. Dat zou dan weer met zich meebrengen dat een aantal partijen drie cijfers in hun partijnummer zouden hebben. De ideologie van al die kandidaat partijen is helemaal te gek, gaande van een voetbalclub (Corinthians) tot partijen die de verdediging op zich nemen van dieren. De laatste van de huidige 32 geregistreerde partijen die erkend werd, is Rede van Marina Silva, in 2015. Daarvoor: Solidariedade (2013) en Patriota (2012).

Bron

Illustratie boven: De kandidaat partij meldt via Facebook dat er moet gewacht worden op de toelating van het TSE vooraleer er handtekeningen voor steun kunnen verzameld worden.

#Rede #DiáriodoPoder #SãoPaulo #TSE #BraziliëNieuwsOnline #AliançaPeloBrasil #JairBolsonaro #CláudioHumberto #HumbertoJaques #Patriota #Solidariedade #KarinaKufa #AvenidaPaulista

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page