top of page
  • Observer

Het plan Pró-Brasil

ProBrasil

Bij de eerste persconferentie na de aanstelling van de nieuwe zorgminister Nelson Teich (foto rechts), focust de regering op de economie en stelde het plan Pró-Brasil voor, een project mikkend op de recuperatie van het land na het meest kritieke moment van de covid-19 pandemie. Niemand van het ministerie van Economie was aanwezig.

Bij de aanstelling van Nelson Teich stond deze erop om te benadrukken dat hij “volledig op dezelfde lijn staat” als president Bolsonaro. Tijdens zijn eerste ontmoeting met de pers, werd duidelijk waarom. Hij verdedigde een graduele vermindering van de sociale isolatie en kondigde dat de federale regering bezig was met de voorbereiding van een plan waarin uitgestippeld wordt hoe deelstaten en gemeentes hun normale activiteiten weer kunnen hervatten. Teich alarmeerde: “Het is onmogelijk dat een land een stop van een jaar, anderhalf jaar kan overleven”. Hij was evenwel minder overtuigd toen hij het over Covid-19 had. Een week geleden zei hij dat “er nog erg weinig bekend was over de ziekte”.

De houding van de oncoloog werd gereflecteerd door de andere aanwezige ministers. Op de persconferentie, normaal gesproken focussend op de pandemie, ging de aandacht nu meer naar de economie en op de recuperatie daarvan. Nochtans bereikte Brazilië nog altijd niet het hoogtepunt van de coronavirus crisis, terwijl de gezondheidszorg op diverse plaatsen in elkaar begint te storten.

Het economische plan werd voorgesteld door stafchef Walter Braga Netto (foto boven links) en focust op het scheppen van werkgelegenheid door middel van investeringen in publieke werken, en partnerships met de privé sector. Volgens de regering zal er minstens R$ 30 miljard worden vrijgemaakt voor publieke investeringen, en nog eens R$ 250 miljard via concessies en privatiseringen. De regering hoopt hierdoor 1 miljoen banen te creëren. Volgens de stafchef is het programma gebaseerd op de leuze “Ordem e Progresso”, het motto van positivisme dat ook te lezen staat op de Braziliaanse vlag.

Volgens de planning zal het programma tussen mei en juli worden gestructureerd. Projecten worden uitgewerkt tussen augustus en september, en vanaf oktober zou de uitvoering plaatsvinden op grote schaal. De regering zal toezien op de effectiviteit van Pró-Brasil.

Braga Netto ontkende dat er enige oppositie was van de economische ploeg tegen het plan: “Minister Paulo Guedes was vanmorgen aanwezig op onze vergadering. Alle ministers zijn voorstander van het plan, zonder enig probleem”.

Hij ontkende eveneens dat het plan een versie was van het Marshall plan (een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad): “Er bestaat hier geen Marshall plan. Het gaat hier om het plan Pró-Brasil. Het Marshall plan is totaal wat anders. Het gaat hier niet om een recuperatie van de economie, maar wel om economische groei”, zo zei hij.

Minister van Infrastructuur Tarcísio Freitas sprak in dezelfde zin; terwijl de orkaan van de pandemie alsmaar dreigender wordt, met een exponentiële stijging van de curve van geïnfecteerden en doden, gelooft de regering erin “dat er reeds aan morgen moet gedacht worden”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Anderson Riedel

#NelsonTeich #OrdemeProgresso #BraziliëNieuwsOnline #WalterBragaNetto #JairBolsonaro #PróBrasil #PauloGuedes #Coronavirus #MarshallPlan #COVID19 #GeorgeCMarshall #TarcísiodeFreitas

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page