top of page
  • Observer

Het risico op een staatsgreep

Capitol

Minister Edson Fachin (hooggerechtshof STF en kieshof STE) was in de Verenigde Staten voor deelname aan een evenement van internationale waarnemers bij de verkiezingen van oktober. Toen het risico van een staatsgreep ter sprake kwam door Jair Bolsonaro en zijn aanhangers, indien zij het pleit zouden verliezen, was het antwoord van de minister allesbehalve ontwijkend.

“Het is mogelijk dat Brazilië een ergere periode doormaakt dan die van 6 januari 2021 toen het Amerikaanse Capitool bestormd werd door aanhangers van Donald Trump”, aldus Fachin.

Niet bevestigde bronnen in het Palácio do Planalto geven toe dat de escalatie van een mogelijke coup, gepromoot door mensen uit de persoonlijke kringen van de president, reeds begon en dat de tendens erin bestaat dat de beweging aan snelheid zal toenemen in de komende weken.

Fach

Fachin (foto) sloot zich aan bij Luiz Fux, voorzitter van het STF, voor de samenstelling van een taskforce van hogere gerechtshoven die zich actief zal inzetten op het vlak van intelligence en veiligheid van de ministers en de instituten.

De poging tot een coup, in de visie van Fachin, zou erger kunnen zijn dan de opstand die veroorzaakt werd door de aanhangers van Trump. De relschoppers probeerden de formalisering van de verkiezingsoverwinning van de verkozen president Democraat Joe Biden op geweldadige wijze te blokkeren. De aanval op het Congres, uniek in de geschiedenis van de VS, werd door wetshandhavingsinstanties zoals de FBI bestempeld als binnenlands terrorisme en door vele politieke waarnemers beoordeeld als een poging tot een staatsgreep. Vijf mensen stierven kort voor, tijdens of na de bestorming van het Capitool, waarvan één persoon werd doodgeschoten door een agent van de Capitol Police terwijl ze probeerde binnen te dringen in de vergaderzaal van het Capitool. Er vielen veel gewonden, onder wie 138 politieagenten. Vier agenten die tijdens de bestorming betrokken waren bij het beschermen van het Capitool pleegden later zelfmoord.

Bron

Foto: Wikimedia Commons - Tyler Merbler / Nelson Jr - SCO - STF

#TSE #JoeBiden #LuizFux #DonaldTrump #JairBolsonaro #EdsonFachin #STF #FBI #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page