top of page
  • Observer

Het rollenspel van Sérgio Moro

MoroBolsoDeb

Over ex-rechter, ex-minister (Justitie) en verkozen senator Sérgio Moro werd al veel geschreven en gespeculeerd. Zijn aanwezigheid tijdens het presidentiëel debat bij TV Bandeirantes van de voorbije zondagavond, verrastte iedereen en werd een gespreksonderwerp in politieke kringen. De bolsonaristische campagne wil een heropflakkering van het antipetisme, en de ex-rechter liet zich hiervoor gebruiken… nog maar eens.

Zo roert hij opnieuw in de modderpoel die zijn publieke leven werd na enkele foute keuzes. De man heeft blijkbaar geen enkele behoefte aan samenhang, essentieel in de politiek. Voor hem telt enkel de politiek op zich, noch meer noch minder.

Een terugblik op zijn carrière toont aan dat hij groeide en overleefde met spektakels. Het was niet anders tijdens het debat waarbij hij een lijstje gaf aan Bolsonaro met de bedragen die terugbetaald werden aan de overheid door corrupte ambtenaren en zakenlui onder de regering Lula.

Sinds hij bekend werd als de strenge rechter in het Lava Jato onderzoek, verborg Moro nooit zijn intenties om op een of andere manier deel uit te maken van het politieke leven. In april van 2018 werd ex-president Lula, nu aan de kop van de meeste peilingen, gearresteerd door zijn besluit. Al vrij kort daarna werd het alsmaar duidelijker dat het objectief erin bestond om Lula te verhinderen tot een deelname aan de verkiezingen.

In oktober van datzelfde jaar, slechts zes dagen voor de eerste kiesronde, gaf Sérgio Moro een bekentenis vrij van ex-minister Antonio Palocci (PT), een duidelijke poging om de kandidatuur van Lula’s vervanger Fernando Haddad te dwarsbomen, in het voordeel van Jair Bolsonaro die het dispuut won.

In januari 2019 begon Moro zijn mandaat als minister van Justitie en Publieke Veiligheid in de regering Bolsonaro. Op dat moment werd het voor iedereen met een beetje gezond verstand duidelijk dat de “ernstige rechter uit Curitiba die de corruptie bestreed” niet meer betekende dan een gordijn voor het echte verhaal. Hoe dan ook, Bolsonaro en Moro vierden hun “partnership”.

De harmonieuze verhouding duurde welgeteld iets meer dan een jaar en eindigde met een ander spektakel. In april van 2020 organiseerde Moro een persconferentie en kondigde aan dat hij uit de regering stapte met forse beschuldigingen aan het adres van Bolsonaro omdat deze zou tussengekomen zijn bij de federale politie, bepaald geen kleine beschuldiging.

Hij zei toen: “Ik moet mijn biografie vrijwaren”. Wat gebeurde er tussen die uitspraak en de deelname aan het debat, achter de coulissen? Wat blijft er nog over van zijn biografie?

Enkele maanden geleden, in januari, twitterde hij: “Bolsonaro liegt, net als Lula. Niets van wat hij zegt kan ernstig genomen worden. Hij loog toen hij zei dat hij voor het Lava Jato onderzoek was, loog dat hij tegen de centrumpartijen was, loog over de vaccins, over Anvisa en Barra Torres (onderzoeksorgaan en zijn directeur) en nu liegt hij over mij. Hij is het presidentsschap niet waardig”.

Daarna begon de ex-rechter – vechtende voor een zetel in de Senaat in een conservatieve regering – tegenstrijdige signalen uit te sturen. Hij bracht wijzigingen aan in zijn campagne, linkte zichzelf aan Bolsonaro – opnieuw de strijd “tegen de PT” aanhalend – allesbehalve een hoogstaande politieke houding. Nadat een tweede kiesronde bevestigd werd, was Moro een van de eersten om een positie in te nemen ten voordele van de huidige president.

En nu verschijnt hij als de “boodschappenjongen” van Bolsonaro.

Net zoals het hoogste gerechtshof STF bepaalde, door de processen tegen Lula te annuleren en te concluderen dat Moro partijdig was, beschikken de Brazilianen nu over bewijzen dat de ex-rechter andere bedoelingen had toen hij oordelen uitsprak als magistraat. Er bestaan gerede twijfels of hij een zetel in de Senaat waardig is.

Het is niet onwaarschijnlijk dat hij in een volgend hoofdstuk hoger probeert te vliegen. Brazilianen doen er goed aan om het verleden hierbij niet te vergeten.

Bron

Foto: Twitter

#FernandoHaddad #AntônioBarraTorres #LavaJato #AntonioPalocci #JairBolsonaro #TVBandeirantes #PT #Anvisa #Lula #STF #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page