top of page
  • Observer

Het ruikt weer naar censuur

Chico-Artista-Brasileiro

De organisatie van het 8ste Festival van de Braziliaanse film, dat plaatsvindt in Montevideo – Uruguay, zegt dat ze instructies kregen van de Braziliaanse ambassade in dat land om de documentaire “Chico: Artista Brasileiro” niet te vertonen. De documentaire handelt over Chico Buarque de Hollanda. Het nieuws stond in de Uruguayaanse krant El Observador.

Producent JBM Filmes lichtte directeur Miguel Faria Jr. in over het “verzoek” van de Braziliaanse diplomatie. De maatschappij beschouwt de vraag van de ambassade als censuur en besloot om de vertoning van de film gewoon te laten plaatsvinden. Francisco ‘Chico’ Buarque de Hollanda is, naast een bekende muzikant, schrijver en acteur, bekend als een politieke activist die o.m. zijn stem verhief bij de afzetting van Dilma Rousseff, de opsluiting van ex-president Lula en bij de verkiezing van Jair Bolsonaro, als gevolg van zijn politieke overtuiging. Buarque is al jaren een geliefkoosd doelwit voor de tegenstanders van de arbeiderspartij PT.


Chico-Lula

Minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo, op bezoek in Washington, zei dat het niet om censuur ging, maar wel een “ondersteuning van de ambassade” aan de organisatie van het festival. In een persconferentie in het National Press Center legde hij uit dat de organisatie om die steun verzocht en een lijst overmaakte van de films die zouden getoond worden. Volgens Araújo stond de documentaire over Chico Buarque niet op die lijst.

De Braziliaanse ambassade in Montevideo zegt dat ze enkel “suggesties” stuurden over de programmatie en benadrukt dat het productiehuis Inffinito vooraf een lijst bezorgde aan de ambassade. Inffinito daarentegen beweert dat ambassadeur Antônio Simões vroeg om de prent over Chico Buarque niet te vertonen.

Het verhaal kadert in andere recente gebeurtenissen als gevolg van meer obscure beslissingen van de regering en hun medestanders in de deelstaten en gemeentes van Brazilië, middeleeuwse praktijken als het ware.

De president stelde zijn veto tegen een promotiefilmpje van de Banco do Brazil in het voordeel van hun app. Reden: het filmpje werd gekenmerkt door de diversiteit van de personages. In Rio de Janeiro besloot de evangelische burgemeester Marcelo Crivella om naar het gerecht te stappen, om een stripverhaal uit de boekrekken te halen van de tweejaarlijkse boekenbeurs, een verhaal waarin twee jongens elkaar een kus gaven.

Bolsonaro gaf dan weer kritiek op de federale steun aan filmen zoals Bruna Surfistinha (van Marcus Baldini). Hij zei ook dat hij een evangelische gelovige aan het roer zou zetten van Acine (Agência Nacional de Cinema) die “in staat is om minstens 200 Bijbelse verzen te citeren”, met een bijbel onder de arm, dit alles om de familiale waardes zoals hij die ziet, te behouden en te beschermen.

Bron

#BrunaSurfistinha #BancodoBrasil #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #MarceloCrivella #JairBolsonaro #ChicoBuarque #Montevideo #Uruguay #ElObservador #Lula #DilmaRousseff #Acine

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page