top of page
  • Observer

Het schandefonds

Domingos-Neto

Rapporteur Domingos Neto (PSD – spreker op de foto boven), de volksvertegenwoordiger die in de Kamer een ruime overschot aan stemmen verzamelde om een totaalbedrag van R$ 3,8 miljard te laten goedkeuren door zijn collega’s voor het kiesfonds van volgend jaar, keert nu op zijn stappen terug en verlaagde dat bedrag tot 2 miljard. Hij deed dit onder de immense druk en de vele negatieve reacties op het absurde voorstel, maar ook na de geruchten dat president Bolsonaro zijn veto zou stellen. Oorspronkelijk was het voorstel van de regering beperkt tot die 2 miljard, nog altijd meer dan voor de verkiezingen beschikbaar was in 2018, met name 1,7 miljard.

De Kamercommissie van begroting keurde vorige week het bedrag goed van 3,8 miljard, een bedrag waarover uiteindelijk nog moet gestemd worden door de voltallige Kamer, volgende week dinsdag 17 december.

Eergisteren stelde Fernando Bezerra Coelho (MDB), de leider van de regering in de Senaat, voor om het bedrag te verlagen tot R$ 2,5 miljard, op die manier een veto vermijdend van Bolsonaro. De president twitterde kort daarna dat dit niet van hem kwam en dat hij geen “boodschap” naar het parlement stuurde.

Wat het ook wordt, de waardigheid is reeds om zeep. De parlementairen dachten dat het een goed idee was om het kiesfonds van vorig jaar op te trekken, geld dat bestemd is voor het financieren van kandidaten en hun campagnes, net alsof er geen andere prioriteiten bestaan in Brazilië. Op dit moment is de publieke gezondheidszorg van Rio de Janeiro in elkaar gestort: stakingen, geen of te weinig personeel, geen medicijnen en vooral, geen geld. Maar de politici willen meer dan de R$ 1,7 miljard van vorig jaar. Niet alleen dat, het werd plots een schandefonds waarbij een meerderheid van hen schaamteloos akkoord ging met een bedrag dat meer dan verdubbelde. Die meerderheid bestaat uit 430 volksvertegenwoordigers (van 513) en 61 (van 81) senatoren, inclusief partijleiders. De geldwolven maken deel uit van de PT, PP, PTB, MDB, PSD, PL, PSB, PSDB, PDT, DEM, Solidariedade en Republicanos.

Meer over het kiesfonds

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#PTB #BraziliëNieuwsOnline #PDT #PP #DEM #JairBolsonaro #PL #FernandoBezerraCoelho #DomingosNeto #PSD #Solidariedade #PT #PSDB #Republicanos #MDB #PSB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page