top of page
  • Observer

Het spektakel: backstage

Lula-Saindo

Miljoenen Brazilianen bleven gisteren gekluisterd aan het scherm, benieuwd naar de afloop van de novela “Lula na cadeia” (Lula in de gevangenis). De federale politie had, uiteraard, al een plan ontwikkeld om Lula op te pakken, mocht hij zichzelf niet aanbieden zoals het arrestatiebevel van rechter Moro voorschreef. Dat plan B zou in de praktijk worden gebracht om 6u zondagmorgen. Federale agenten zouden het gebouw van de vakbond van metaalarbeiders binnendringen om het arrestatiebevel af te dwingen. Volgens een bericht van journalist Josias de Souza (UOL) zou rechter Sergio Moro uitermate geïrriteerd zijn door het politieke theater, opgevoerd door Lula en de zijnen.

Het uiteindelijke akkoord tot overgave werd afgedwongen door onderhandelingen tussen ex-minister van justitie en ‘petista’ José Eduardo Cardoso die een centrale rol speelde in het verhaal, en de federale politie. Dat op zich was al een ironie gezien Lula en diverse partijkopstukken allesbehalve opgezet waren met zijn acties, ten tijde van zijn ministerschap. Volgens hen had hij destijds de federale politie beter in het gedwang moeten houden, hetgeen hij volgens hen niet deed. De details van het akkoord werden onderhandeld nadat het duidelijk werd dat Lula zich niet bereid toonde om zichzelf aan te geven. De federale politie meende echter dat een invasie in Lula’s ‘bunker’ enkel zou uitgevoerd worden nadat alle alternatieven zouden falen, dit om onnodig geweld te vermijden, ook al om de fysieke integriteit van de ex-president te vrijwaren. Rechter Moro deelde deze mening.

José Eduardo Cardoso kon dus niet anders dan de eventuele gevolgen van een weigering tot overgave duidelijk te maken, niet in het minst aan partijkopstukken zoals de senatoren Gleisi Hoffmann en losbol Lindbergh Farias, alsmede rijkeluiszoontje Guilherme Boulos, een saloncommunist die zich inzet voor de sociale beweging MTST (dakloze arbeiders), tevens presidentskandidaat voor de PSOL. Moro kon immers een preventieve hechtenis uitvaardigen, en dat zou een eventuele beslissing door een hogere gerechterlijke instantie in het voordeel van Lula, sterk benadelen. Moro zou er geen moment aan twijfelen om een hardere houding in te nemen. Enkele andere partijbonzen met een greintje gezond verstand, beaamden een en ander. Hierdoor besloot Lula uiteindelijk tot een overgave.

Rond 17h, 24 uur na het verstrijken van Moro’s ultimatum, probeerde Lula de parking van het vakbondsgebouw te verlaten, in een voertuig met chauffeur. Dat lukte niet omdat enthousiaste aanhangers de poort aan de straatkant blokkeerden. Lula stapte uit en besloot uiteindelijk om het nieuwe ultimatum (19h) te respecteren door tevoet in de richting van de agenten van de federale politie te wandelen, begeleid door zijn advokaten.

In de hoofdstad Brasília was een zucht van opluchting te horen.

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#UOL #BraziliëNieuwsOnline #JosiasdeSouza #JoséEduardoCardoso #GleisiHoffmann #MTST #PSOL #Lula #LindberghFarias #GuilhermeBoulos #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page