top of page
  • Observer

Het succes van Lula, gezien door andere ogen

LLCOP

Verkozen president Lula gaf opnieuw kritiek op het uitgavenplafond. Hij is nog steeds aanwezig op COP27, in Egypte (foto), en sprak er met afgevaardigden van sociale bewegingen.

Hij zei eerder al, na de de indiening van een wetsvoorstel (PEC) over de financiering van sociale uitkeringen) door de ploeg van de overgangsregering, dat het “niet opgaat om enkel aan fiscale verantwoordelijkheid te denken”, en dat wanneer er gesproken wordt over het uitgavenplafond, men geld wegneemt bij de sectoren “gezondheid, onderwijs en cultuur”.

Lula: “Je breekt alles af van wat sociaal is en houdt geen centavo in van het financiële systeem? Als ik dat zeg, zakken de aandelen op de beurs en gaat de dollar omhoog. Even geduld… de dollar gaat niet omhoog en de beurs niet omlaag door de schuld van ernstige mensen, maar wel door lui die de ganse dag speculeren, alle dagen”.

De voorlopige tekst van de PEC van overgang voorziet R$ 175 miljard buiten het uitgavenplafond, en ook de mogelijkheid om de uitgaves te verhogen wanneer er meer geld binnenkomt. Hierdoor kan de impact van het voorstel nog groter zijn en oplopen tot R$ 198 miljard boven het uitgavenplafond.

Lula had het ook over de landbouw.

“Ik maak me er geen zorgen over als men zegt ‘De landbouw houdt niet van Lula’, ik wil niet dat ze van mij houden, ik wil enkel dat ze mij respecteren zoals ik hen respecteer. De echte ondernemer in de landbouw weet dat hij geen brand mag stichten op plaatsen waar dat verboden is, dat men er niet mag op los hakken. De echte landbouwondernemer dat hij zich aan afspraken moet houden omdat er op internationaal een prijs betaald wordt indien men onverantwoordelijk is en zich daar niet aan houdt”.

Klimaatswijzigingen en armoede

“De strijd tegen globale opwarming in onafscheidelijk van de strijd tegen armoede en ongelijkheid. Zekerheid omtrent het klimaat is onmogelijk zonder een beschermd Amazonegebied. We zullen geen krachten sparen om de ontbossing en de degradatie van onze biomas volledig in te dijken tot 2030”.

Het kan geen twijfel lijden dat de woorden van de verkozen president bij velen in goede aarde vallen. Maar er is ook kritiek. Journalist Noblat verwoordt die kritiek in “Geen enkele fout zal hem vergeven worden; zijn overwinningen geminimaliseerd, aldus het succes van Lula, gezien door de ogen van zij die hem moesten doorslikken”.

Volgens Noblat is de aanwezigheid van Lula in Egypte een succes, maar hij mag niet uit het oog verliezen dat zijn grootste problemen zich in Brazilië bevinden: “Lula redt het imago van Brazilië in het buitenland, maar mede dankzij Bolsonaro die zijn rug naar de wereld keerde. De politiek laat niet toe dat het toneel leeg is. Bolsonaro stopte met werken sinds hij de verkiezingen verloor. De gematigde (verkozen vice) Alckmin doet het goed, als een soort gerent van de nieuwe regering, maar Lula is afwezig. Hij mag er niet alleen aan denken om de wereld af te reizen; hij moet regeren, de zaken grondig aanpakken en verrechtvaardigen waarom hij voor de derde keer president wilde worden, in plaats van te genieten van zijn oude dag met zijn kersverse echtgenote. En hij moet snel op de proppen komen met de naam van zijn minister van Financiën!”.


DantasAlckmin

Het verslag van het rekenhof TCU, over de financiële toestand van het land, dat gisteren ingediend werd aan de overgangsploeg, vertoont 29 sectoren van de federale regering met een “hoog risico” door slecht beheer.

Er is inderdaad werk aan de winkel, dringend.

Bron: CNN BrasilMetrópoles

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Valter Campanato - ABr

#GeraldoAlckmin #TCU #BrunoDantas #Lula #COP27 #BRNieuws #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page