top of page
  • Observer

Het syndroom van Kraepelin

BolsoMiami

Bovenstaande titel kan omschreven worden in één woord, met name achtervolgingswaan, ofwel paranoia, het gevoel in de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden, zonder dat zoiets daadwerkelijk het geval is. Dit zou mogelijk van toepassing kunnen zijn op de Braziliaanse president, iets wat eerder al duidelijk werd voor de lezers van het boek “Tormenta – o governo Bolsonaro: crises, intrigas e segredos”, geschreven door journaliste Thaís Oyama. Hoe het ook zij, Bolsonaro beweerde gisteren voor een publiek van ongeveer 300 toehoorders in Miami, dat hij voor het eerst sinds de verkiezingen van 2018 over bewijzen beschikt dat er gefraudeerd werd.

“Mijn campagne… ik denk, door de bewijzen waarover ik beschik en die ik binnenkort zal tonen, dat ik al verkozen werd in de eerste kiesronde. Maar volgens mij werd er fraude gepleegd. En dat zijn niet alleen woorden, we hebben bewijzen en binnenkort zal ik die laten zien”, zo zei hij. En ook: “Wij moeten een veilig systeem invoeren om de stemmen te tellen in Brazilië. Indien we dat niet doen, dan kan er gemanipuleerd worden, fraude gepleegd. Trouwens, ik ben ervan overtuigd dat ik in de tweede ronde ook veel meer stemmen haalde dan verwacht. Een fraude op dat moment maakt de zaken ingewikkeld”.

BolsoPoliticallyCorrect

De elektronische stembussen werden herhaaldelijk getest door het kiestribunaal, en altijd goed bevonden. Nooit heeft een kandidaat geprotesteerd over de uitslag. Het was de eerste keer dat Bolsonaro zich hier categoriek over uitsprak. Tijdens de campagne verklaarde hij herhaaldelijk dat hij geen vertrouwen had in de elektronische stembussen, en dat hij er een voorstander van was om de de stemmen ook af te drukken op papier, als tegenbewijs.

Vandaag werd hem gevraagd of hij de gerechtelijke kies instanties niet vertrouwde. Hij onderbrak de vraag vooraleer ze volledig gesteld kon worden en zei: “Het gaat niet om het gerecht, verdraai mijn woorden niet, begin niet op de lage manier waarop de pers mij voortdurend aanpakt”.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - Alan Santos - PR

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #ThaisOyama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page