top of page
  • Observer

Het uurwerk van de PT

Lul-Had

Niet iedereen zal het eens zijn met de zienswijze van journalist/blogger Josias de Souza (UOL), maar de man vertoont een schrijftalent dat zijn stukjes aantrekkelijk maakt, zelfs als men een andere mening toegedaan is. Hij grijpt de jongste Datafolha peiling aan om de strijd voor de erfenis van ex-president Lula te omschrijven. Hierbij moet vermeld worden dat de peiling in kwestie, besteld door TV Globo en de krant Folha de São Paulo maar liefst 8.433 kiezers ondervroeg in 313 verschillende gemeentes, verspreid over het ganse land. De betrouwbaarheid bereikt hierdoor een cijfer van 95%, met andere woorden: de resultaten geven op zijn minst 95% zekerheid dat zij de huidige situatie correct weergeven, inclusief de foutenmarge. Brazilië Nieuws doet een poging om zijn visie te vertalen.

“Wanneer iemand zegt dat hij een erfenis zal achterlaten voor iemand, dan lijkt het niet meer dan correct dat hij/zij niet lang meer te leven heeft. Maar Lula vertraagt zijn spook-kandidatuur opzettelijk. Fernando Haddad trok deze week naar het noordoosten van het land om aan te tonen dat hij de logische erfgenaam is. De recente peiling van Datafolha wijst er echter op dat er een strijd gaande is voor de erfenis van Lula tussen Haddad (PT), Marina Silva (Rede) en Ciro Gomes (PDT).

Door zijn koppige houding slaagde Lula erin om de kandidatuur van “anti-Lula” kandidaat Bolsonaro (22%) te voorzien van meer energie. Tegelijk houdt hij de “lantaarnpaal” Haddad (4%) in leven met gedoofde lichten. In het scenario zonder Lula, verdubbelen Marina (16%) en Gomes (10%) hun stemintenties. Beiden richten hun speren al op de erfenis van Lula om te kunnen genieten van zijn patrimonium, waarvan zij vroeger deel uitmaakten als minister. Dit verplicht de arbeiderspartij PT om na te denken of het nog de moeite loont om Haddad weg te houden van de verkiezingsdebatten.

De Datafolha peiling onthult dat Lula’s grootste realisatie erin bestaat dat hij Bolsonaro een plaats bezorgde in de tweede verkiezingsronde. De ex-kapitein draagt ook de hoogste afwijzingscijfers met zich mee (39%). Hoe dan ook, onder druk van de PT-stemmers, wist hij het plafond van 20% te doorboren, bewijzend dat zijn kiezers hardnekkig volhouden. Indien deze tendens bevestigd wordt, dan is het enkel afwachten wie uiteindelijk zijn finale tegenstrever wordt.

Lula haalt 39% in deze peiling, maar het is zo goed als zeker dat hij op een veto zal stuiten van het TSE. Blijft de vraag: zal hij erin slagen om de stemmen op zijn naam over te hevelen naar Haddad? De kiezers zijn verdeeld: 48% verklaarde dat ze onder geen enkele voorwaarde zullen stemmen op iemand die door Lula aangeduid wordt. Anderzijds zegt 49% dat ze dat wel zouden doen, of op zijn minst “misschien” (18%).

Haddad, op dit moment op gelijke voet met Álvaro Dias (Podemos) met 4%, zal zeker stemmen winnen en slagen in een gelijkspel met Geraldo Alckmin (9%). Dit betekent dat hij al heel snel Ciro Gomes (10%) en Marina Silva (16%) zal zien door zijn voorruit. Het probleem bestaat erin dat de campagne voor deze verkiezingen erg kort is. Het uurwerk van de PT is niet uitgerust met wijzers, maar wel met zwaarden”.

Bron

Foto: YouTube

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #Datafolha #Podemos #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ÁlvaroDias #JairBolsonaro #MarinaSilva #FolhadeSãoPaulo #Lula #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page