top of page
  • Observer

Het vel van de beer

Bolsonaro2-Voto-RJ-T-Rego-A

Jair Bolsonaro kwam dicht bij de overwinning in de eerste kiesronde, maar het lukte (nog) niet. M.a.w. “het vel van de beer kan nog niet verkocht worden”. Mochten de kiezers van Geraldo Alckmin op hem gestemd hebben i.p.v. op hun “chuchu”, dan was het al zover. Het is echter duidelijk dat niet alle anti-PT’rs de ex-kapitein in hun armen sluiten.


Velen wantrouwen zijn haatpraat, het gebrek aan kennis op het economische vlak en de eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Hij heeft meer kansen om als overwinnaar uit de bus te komen bij de tweede kiesronde dan tegenstrever Fernando Haddad, maar er liggen nog obstakels op de weg, zoals het behoud van waar hij tot nog toe in slaagde, en het besef dat de tweede kiesronde wat anders is dan de eerste. De mogelijkheid dat hij het land zal leiden in de komende vier jaren, vereist van hem, zowel als van zijn medestanders, de nodige zelfbeheersing. Het mag al een wonder heten dat de kletspraat van zijn running mate Mourão over het dertiende loon en een mooie witte huid zijn succes niet verhinderde. Dat kan wel invloed hebben op de tweede kiesronde. Bolsonaro zal de meningen en uitspraken van zij die hem omringen, best goed in de gaten houden. De campagne zal zich vanaf nu concentreren op beide overblijvende kandidaten en de allianties die zij kunnen afsluiten. Elk van hen krijgt nu dagelijks tien minuten zendtijd op de nationale radio en televisie, en het zal, zeker voor Bolsonaro, een uitdaging zijn om die op de juiste manier te vullen.

De PSL-kandidaat stond vandaag een interview toe aan radio Jovem Pan en zei er o.m. dat hij niet van plan is om zijn persoonlijkheid te veranderen in een geforceerde “Jairzinho paz e amor”. Hij zei ook dat hij verkeerd begrepen werd omdat hij “grapjes maakte”, iets wat hij vanaf nu niet meer zal doen: “Af en toe gebruikte ik krachtwoorden, maar dat zal niet meer gebeuren omdat ik er als de slechterik uitkom. Het was grappig bedoeld, maar het werd geïnterpreteerd alsof ik een vijand ben van vrouwen. De kwestie van familie staat in de grondwet; een samenlevingsovereenkomst tussen man en vrouw is wettelijk erkend, en de overheid mag een huwelijk stimuleren. Ik wil niet betrokken worden in een LGBT (Lesbian, gay, bisexual, transgender) strijd; iedereen moet maar voor zichzelf uitmaken hoe hij of zij wenst te leven. Ik ga er wel niet mee akkoord om kinderen van 6 of 7 jaar te confronteren met dergelijke kwesties. We mogen er ook niet van uitgaan dat homoseksuelen supermensen zijn, meer: ik ben er zeker van dat vele gays op mij stemmen”, aldus Bolsonaro.

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

#HamiltonMourão #GeraldoAlckmin #PSL #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JovemPan #JairBolsonaro #LGBT #PT

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page