top of page
  • Observer

Het was maar om te lachen

CongressoBandeiras

Veronderstel: je bent president van een land waarin plots vliegtuigen beginnen neer te storten, het ene na het andere, zonder overlevenden. Het gemiddelde aantal slachtoffers bedraagt 200 per vliegtuig. Op de dag dat het 50ste vliegtuig neerstort waarbij het totale aantal slachtoffers 10.000 bereikt, kondig je aan dat je een barbecue gaat houden in het presidentiële paleis met meer dan 1.000 genodigden. Wat later verkondig je dat het fake news was en dat de journalisten die hierover schreven, idioten zijn. In plaats van de barbecue, maak je daarna een tochtje over het nabije meer met een jetski. Een mens moet tenslotte af en toe een luchtje happen nietwaar.

Alles in de bovenstaande veronderstelling klopt, behalve het verhaal van de neergestorte vliegtuigen. Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het coronavirus in Brazilië, overschreed gisteren de grens van 10.000. President Bolsonaro kondigde deze week een ‘churrasco’ aan op zaterdag in het Palácio do Planalto, t.g.v. de verjaardag van zijn oudste zoon Flávio. Gisteren cancelde hij het evenement en zei dat het feest ‘fake’ was: “Enkele idiote journalisten gaven kritiek op de FAKE barbecue, maar de MBL overtrof zichzelf en diende een AANKLACHT in bij het GERECHT”, zo twitterde hij.

De beweging MBL (Movimento Brasil Livre) diende inderdaad een aanklacht in bij het gerecht, in een poging om het aangekondigde evenement te laten verbieden. De beweging vroeg ook dat de president beboet zou worden voor een bedrag van R$ 100.000 indien hij niet zou gehoorzamen, en dat dit geld zou gebruikt worden in acties bij de strijd tegen het coronavirus.

Bolsonaro deed de aankondiging voor het eerst vorige donderdag, tijdens de gebruikelijke ontmoeting met het groepje aanhangers dat hem dagelijks staat op te wachten voor het Palácio do Alvorado (de officiële residentie van de Braziliaanse president). Hij zei toen dat er ongeveer dertig genodigden zouden deelnemen, waaronder de minister Wagner Rosário (Controlodaria-Geral da União) en zijn zoon: “De minister van het CGU brengt zijn zoon mee van 13, ik zei hem al dat die beter niet naar Laura (de jongste dochter van Bolsonaro) begint te lonken, want dan komt er heibel”, zo grapte hij.

De president zei ook dat er een gemeenschappelijk potje voorzien was waar iedere deelnemer R$ 70 in zou bijdragen, om de kosten van de barbecue te dekken, en dat er mogelijk zelfs wat gevoetbald zou worden tussen enkele ministers en wat ambtenaren. Vrijdag was het de beurt aan vicepresident Mourão om de draak te steken met de geplande barbecue: “De president heeft het met mij nog niet gehad over die ‘churrasco’, een dure aangelegenheid als je het mij vraagt. 70 real, is erg duur”.

Bolsonaro deed ook opnieuw een duit in het zakje en trok het aantal genodigden op van 30 naar 180, vervolgens tot 3.000.

Maar het was allemaal maar om te lachen, fake news.


BelemRua

Niet om te lachen is het verdriet en het leed van meer dan 10.000 families die een vader verloren, een moeder, broer, zus, opa of oma, zelfs kinderen. Niet om te lachen zijn de omstandigheden waarin dokters, verplegend personeel en andere professionals moeten werken in de strijd tegen de pandemie. Gebrek aan beschermende kledij, geneesmiddelen, IC-bedden, beademingstoestellen, verergeren de noodtoestand. Quarantaine is het enige effectieve middel om de pandemie in te dijken. Vele Brazilianen zitten echter met een lege koelkast en moeten de straat op om in hun levensonderhoud te voorzien, met alle gevolgen van dien. Aan een barbecue moeten ze al helemaal niet denken, nog minder aan een leuk tochtje over een meer met een waterscooter.

Foto boven: Voor het parlement worden de vlaggen halfstok gehangen als eerbetoon aan de meer dan 10.000 slachtoffers van covid-19, na de afkondiging van drie dagen nationale rouw.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Marcelo Seabra - Ag.Pará
Roque Sá - Agência Senado

#MBL #Pará #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PaláciodaAlvorada #Belém #WagnerRosário

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page