top of page
  • Observer

Het wil maar niet ophouden

Delfim-Netto

De Brazilianen worden andermaal wakker met de melding van een reeks huiszoekingen in het kader van het Lava Jato onderzoek, de 49ste fase. Hierin worden bewijzen gezocht voor het uitbetalen van smeergelden door de leden van het consortium dat winnaar werd van de openbare aanbesteding m.b.t. de bouw van de veelbesproken energiecentrale Belo Monte, in de staat Pará.

Een van de doelwitten van de federale politie is oudgediende en voormalige volksvertegenwoordiger Antônio Delfim Netto (89 – PMDB), ook ex-minister van het ministerie van financiën en landbouw. Hij wordt ervan verdacht om 10% te hebben ontvangen van alle smeergelden die door de betrokken bedrijven werden uitbetaald als dank voor deelname aan het vette contractje. De overige 90% zou verdeeld zijn tussen de PMDB en de PT.

De naam van Delfim Netto (foto) duikt op in de verklaringen van Flávio Barra, een ex-kadermedewerker van het bedrijf Andrade Gutierrez, die een akkoord afsloot met het gerecht. Barra beweert dat hij 15 miljoen reais uitbetaalde aan de veteraan politicus.

Delfim Netto legde al eerder verklaringen af bij de federale politie in 2016. Hij gaf toen toe R$ 240.000 te hebben gekregen van de ‘sector voor operationele infrastructuur’ van Odebrecht, een van de bedrijven van het consortium. Hij legde toen uit dat hij al 20 jaar consulting diensten verleende aan het bedrijf, maar zonder een schriftelijke overeenkomst. De 240.000 reais werden in specie uitbetaald, omwille van ‘persoonlijke motieven, puur voor het gemak’. Netto beweerde ook helemaal niet op de hoogte te zijn dat het geld afkomstig was van de sector bij Odebrecht die zich bezig hield met het uitbetalen van smeergelden.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#PMDB #AndradeGutierrez #BraziliëNieuwsOnline #BeloMonte #LavaJato #Odebrecht #FlávioBarra #DelfimNetto

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page