top of page
  • Observer

Hij deed het met opzet

AMoraesTSE

Ministers van hogere gerechtshoven menen dat president Bolsonaro, op minder dan 80 dagen van de verkiezingen, een reeks bewegingen opstartte met als objectief het kieshof TSE te dwingen om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te schrappen.

De ontmoeting van maandag met de ambassadeurs waarbij Bolsonaro opnieuw vraagtekens plaatste bij de goede werking van het Braziliaanse kiesstelsel, werd gezien als een van de meest nadrukkelijke gebaren om het kieshof TSE te provoceren.

Het oordeel van de ministers, aldus CNN Brasil, is dat de president erop gokt dat het TSE hem verwijdert uit het dispuut zodat hij zich als slachtoffer kan voorstellen, om vervolgens de stelling te herhalen dat de verkiezingen niet kunnen plaatsvinden.

Er bestaat echter een indruk dat minister Alexandre de Moraes eenmaal nadat hij de voorzitter wordt van het kieshof (in augustus), de bewegingen van Bolsonaro stagneert. Men schat in dat hij, ondanks de vele botsingen met Bolsonaro en zijn aanhangers, over voldoende politieke vindingrijkheid beschikt om de gemoederen te bedaren.

Moraes’ optreden achter de schermen, vooral in zijn relatie met de strijdkrachten, wordt als cruciaal beschouwd in de poging om een halt toe te roepen aan de aanvallen van Bolsonaro op het kiessysteem. Zelfs binnen de kringen van geallieerden wordt er zo over gedacht en vertrouwt men erop dat Moraes over het institutionele profiel beschikt dat een rustig verloop van de verkiezingen garandeert.

In de wandelgangen van de ministeries wordt geoordeeld dat het evenement met de ambassadeurs in het Palácio do Alvorado een vergissing was. Een niet nader genoemde minister gaf toe aan CNN Brasil dat dit “de slechtste dag was van de regering”. Volgens de minister had de president de ontmoeting met de ambassadeurs kunnen gebruiken om de democratie te verdedigen, en eventueel enkele voorstellen te doen om het kiessysteem te perfectioneren.

Op dit niveau van de regering trekt men de conclusie dat het evenement de relatie met het kieshof nog meer bemoeilijkte, ondanks dat Moraes bereid is om wat meer sereen tewerk te gaan. Het evenement droeg daar niets aan bij, integendeel.

Een deel van Bolsonaro’s nauwe medewerkers is van mening dat het nu het beste zou zijn om zich wat terug te trekken en raadde de president aan om zich te concentreren op de kiezers die nog twijfelen, bijvoorbeeld door in de komende dagen meer te wijzen op acties die de economie ten goede komen.

CNN Brasil kondigt inmiddels al een eerste debat aan tussen de presidentskandidaten, live uitgezonden via de televisie en digitale platformen, op 6 augustus. Het is nog niet bekend welke kandidaten al dan niet zullen meedoen.

Foto: Alexandre de Moraes ontvangt afgevaardigden van de politieke partijen in het kieshof TSE

Bron

Foto: Fotos Públicas - Alejandro Zambrana/Secom/TSE

#CNNBrasil #TSE #AlexandredeMoraes #PaláciodoAlvorada #JairBolsonaro #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page