top of page
  • Observer

Hij hakt er weer op in

Morales-Lula-Bachelet

President Jair Bolsonaro antwoordde op de kritiek van ex-president Michelle Bachelet van Chili door haar vader Alberto Bachelet aan te vallen. Alberto werd gemarteld en kwam om het leven tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet in dat land. Michelle Bachelet is momenteel lid van de raad voor mensenrechten van de Verenigde Naties en zei tijdens een interview dat “de democratische ruimte in Brazilië begint in te krimpen”.

Bolsonaro, die later de Algemene Raad van de Verenigde Naties zal bijwonen, antwoordde via zijn Facebook pagina, en publiceerde een foto waarop de toenmalige Chileense president te zien is tussen Dilma Rousseff en Cristina Kirchner, respectievelijk ex-presidenten van Brazilië en Argentinië. Hij schreef: “De lijn volgend van de Franse president (Emmanuel) Macron die zich wil mengen in de interne zaken van Brazilië en onze soevereiniteit, gaat zij tegen Brazilië in via de agenda van de mensenrechten (van bandieten), onze politionele en militaire waardes aanvallend. Ze zegt erbij dat Brazilië aan democratische ruimte verliest, maar vergeet dat haar land geen tweede Cuba werd dankzij diegenen die links afblokten in 1973, met tussen die communisten haar vader brigadier in die tijd”.

Hij herhaalde die kritiek op nieuw tegen het groepje journalisten dat hem stond op te wachten in Brasília: “Het lijkt erop dat wanneer iemand niets te doen heeft, zoals mevrouw Bachelet, dan maar een zetel gaat bezetten in de raad voor mensenrechten bij de Verenigde Naties. Het gaat u goed mevrouw Michelle. Het enige wat ik met haar gemeen heb, is een echtgenote met dezelfde naam. Voor het overige mijn innige deelneming aan Michelle Bachelet”, zo sprak hij.

Alberto Bachelet

Alberto Arturo Miguel Bachelet Martinez, de vader van Michelle, was een generaal bij de Chileense luchtmacht en verzette zich tegen de staatsgreep van Augusto Pinochet in september van 1973. Bachelet werd drie dagen na de val van Salvador Allende aangehouden en overleed op 12 maart 1974, op 50-jarige leeftijd, in de gevangenis.

In 2012 liet het Chileense gerecht de kolonels Benjamin Cevallos en Ramón Cáceres Jorquera arresteren, beschuldigd van het martelen en de dood veroorzakend van de vader van Bachelet. Michelle was in die tijd kandidaat voor het presidentschap van Chili.

Alberto Bachelet en zijn dochter Michelle maken deel uit van een totaal van 32.000 mensen die aangehouden en gemarteld werden onder de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990)

Aanhang

De uitspraken van de Braziliaanse president wekken weerstand op bij zijn tegenstrevers, maar versterken anderzijds zijn aanhangers die smullen van zijn ‘besteiras’, vooral als die de vaderlandsliefde aanwakkeren. Een van zijn fans reageerde als volgt op de de aanval van zijn idool op de ex-president van Chili:

“Mocht ik kunnen terugkeren naar het moment van de verkiezingen, in de wetenschap dat @jairbolsonaro straffe uitspraken zou doen zoals hij nu doet, een ploeg samenstellen zoals hij deed, indien ik had kunnen voorzien dat Brazilië zich in de situatie zou bevinden zoals nu, en met meer helderheid de politieke alternatieven had kunnen doorzien zoals nu, dan zou ik met meer kracht op nummer 17 geduwd hebben” (17 was het kiesnummer van Bolsonaro en zijn partij, de PSL).

Die commentaar leverde op zijn beurt meteen meer dan 200 reacties op in dezelfde zin. Zijn ‘Die Hard’ kiezers stelt hij alvast niet teleur.

Bron

Foto boven: Michelle Bachelet met Evo Morales en Lula da Silva op de Union of South American Nations samenkomst in 2008.

Foto: Antônio Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Chili #Facebook #AlbertoBachelet #MichelleBachelet #CristinaKirchner #Lula #AugustoPinochet #DilmaRousseff #EvoMorales

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page