top of page
  • Observer

Hoe het niet moet

BolsoVirus

De krant Estadão nam de moeite om de video’s te analyseren die president Bolsonaro gisteren op zijn Facebook pagina publiceerde. In die video’s is te zien hoe hij, tijdens zijn deelname aan de manifestaties in het voordeel van zijn regering en met kritieken op het parlement en het hooggerechtshof STF, direct contact heeft met minstens 272 mensen in iets minder dan een uur interacties met zijn aanhangers voor het Palácio do Planalto.

Bolsonaro hield minstens 128 smartphones in zijn handen om selfies te maken, wisselde een viertal voorwerpen uit, waaronder een pet die hij op zijn hoofd zette, en raakte de handen aan van 140 mensen, de meeste daarvan met een gewone aanraking, maar in enkele gevallen schudde hij ook handen. In de laatste vijf minuten loopt hij voorbij minstens 80 mensen met uitgestoken hand, iedereen begroetend.

Infectologisten en nauwe medewerkers van de president keuren zijn houding af. Volgens specialisten maakte hij een ernstige fout door de aanbevelingen te negeren om zichzelf te isoleren van anderen, en door de manifestanten bloot te stellen aan een besmetting met het virus Covid-19, in het geval dat hij vooralsnog positief zou testen. Anderzijds liet hij na om zichzelf te beschermen en door contacten te hebben met een groep mensen waaronder mogelijk besmette individuen. Tenslotte gaf hij ook niet het voorbeeld aan de bevolking door de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid te negeren, richtlijnen die best ernstig genomen worden. Volgens dezelfde specialisten gebeurt een eventuele besmetting niet alleen door lijfelijk contact, maar ook via speeksel partikels van besmette personen.

Naast kritieken op zijn onverantwoordelijk gedrag m.b.t. de strijd tegen een ziekte die zich razendsnel verspreidt over gans de wereld,wordt hij ook aangevallen om deel te nemen aan een manifestatie die tegen het parlement is. Terwijl hij aanhangers begroette, waren kreten te horen als “Weg met Maia” (de Kamervoorzitter). Een van hen vroeg aan Bolsonaro om het parlement te sluiten. Er werd ook geroepen tegen de voorzitter van het STF, Dias Toffoli.

Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre omschreef het gedrag van Bolsonaro als “inconsequent”, een “confrontatie met de democratie”. Kamervoorzitter Rodrigo Maia zei dat de president zich beter zou bezighouden met “het oprichten van een crisiskabinet om naar antwoorden en oplossingen te zoeken voor het land” i.p.v. deel te nemen aan protesten. Het antwoord van Bolsonaro aan beiden luidde: “Ik daag jullie uit om de straat op te gaan om jullie populariteit te testen”. Hij deed dat in een interview door CNN Brasil*, de nieuwszender die gisteren officieel zijn uitzendingen in het Portugees opstartte.

*Voor de Nederlandstaligen in Brazilië: CNN Brasil kan bekeken worden via kanaal 577

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#CNNBrasil #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #Estadão #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page