top of page
  • Observer

Hoe is het nog met Dilma?

Dilma01

Het is vandaag net een jaar geleden dat Dilma Rousseff moest aftreden als president van Brazilië, na een eerder pijnlijke impeachmentprocedure. Een deel van haar partij (PT) vindt dat het stilaan tijd wordt om deze episode te beschouwen als een pagina die nu moet omgekeerd worden. Sommige partijleden vinden zelfs dat zij schuld heeft aan de teneergang van de partij en zien haar als een belemmering voor de terugkeer van Lula.

Dezelfde groep “Petistas” oordeelt ook dat haar gebrek aan controle op de federale politie aan de basis ligt van alle moeilijkheden die het gevolg waren van het onderzoek in het Lava Jato schandaal, met verscheidene arrestaties en veroordelingen van topfiguren van de partij. Er wordt hierbij voorbijgegaan aan het feit dat leden van de PT wel degelijk betrokken waren met corruptiepraktijken.

Anderzijds vindt men ook dat de terugkeer van Lula enkel mogelijk zal zijn indien men de algemene gedachte dat Dilma schuld heeft aan de belabberde economische situatie van het land, kan omkeren opdat er opnieuw een centrum-linkse alliantie zou kunnen ontstaan.

De PT weet dus niet goed wat aanvangen met haar. Senator Gleisi Hoffman, voorzitster van de partij, zegt dat Dilma veel stemmen zou halen indien ze zich verkiesbaar zou stellen in 2018. Anderen zien dat niet zitten en vinden zij hooguit een poging mag doen om verkozen te worden als volksvertegenwoordiger, niet eens senator.

Lula, ondanks een goede en intieme relatie met zijn pupil, gaf ook al toe dat zij politiek en economisch fouten maakte. Hij zei dat zij de keuze had kunnen maken om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor een 2de ambtstermijn.

Dilma zelf is niet erg enthousiast en geeft toe dat ze liever internationale reizen maakt om aan de wereld duidelijk te maken dat haar afzetting een coup was, gesteund in haar visie door Braziliaanse intellectuelen en artiesten zoals Chico Buarque en Caetano Veloso. Ze zal trouwens over enkele dagen vertrekken voor een rondreis in Europa, met bezoeken aan Italië, Frankrijk, België en mogelijk ook Rusland. Naast een aanklacht tegen haar afzetting zal ze er vooral steun zoeken voor de herverkiezing van Lula.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT

#DilmaRousseff #GleisiHoffman #Lula #PT

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page