top of page
  • Observer

Hoe wordt je rijk in Brazilië?

Macedo

Het antwoord op deze vraag verschilt niet zoveel van andere landen. Succesvolle zakenlui die niet zelden meedogenloos te werk gaan, kunnen stinkend rijk worden. Er bestaat echter een methode die nooit faalt, met name een evangelische kerk opstarten en luid genoeg brullen opdat de gelovigen erin zouden trappen en in hun geldbuidel zouden tasten om de welbekende ‘dízimo’ op te hoesten, 10% van hun maandelijks inkomen. Is dat moeilijk? Neen, tenminste niet voor de brullers. Mogelijk wel voor de gelovigen die onder druk gezet worden om een deel van hun inkomen af te staan aan een “hogere instantie die in ruil voor hun bijdrage, ervoor zal zorgen dat zij voortaan “in welvaart kunnen leven”, met een een gegarandeerd toegangskaartje voor de hemel”. Wat die welvaart betreft, de eersten die hiervan genieten zijn de brullers, hier op aarde.

Het tijdschrift Forbes publiceerde in het begin van dit jaar een ranking van de rijkste religieuze leiders van Brazilië. Bovenaan de lijst van de ‘happy few’ staat Edir Macedo (foto boven), oprichter en leider van de kerk Igreja Universal do Reino de Deus, met een patrimonium dat momenteel geschat wordt op 2 miljard reais. Op de tweede plaats staat de zelfverklaarde ‘apostel’ Valdemiro Santiago, een bruller van formaat. Zijn kerk heet ‘Igreja Mundial do Poder de Deus’. Zijn fortuin bedraagt R$ 400 miljoen, een bedrag dat zelfs voor deelnemers aan de Mega-Sena onwerkelijk lijkt. Na Valdemiro komen Silas Malafaia (R$ 300 miljoen) en R.R. Soares (R$ 250 miljoen), en het koppel Estevan Hernandes Filho en zijn echtgenote, ‘bisschop’ Sônia, met een waarde van 120 miljoen reais.

Nogal wat Brazilianen dromen ervan om een evangelische prediker te worden. Sommige kerken bieden cursussen aan t.w.v. R$ 700, om enkele dagen lessen te volgen. Wie over het nodige talent beschikt om hard genoeg te brullen in een of andere evangelische kerk, kijkt aan tegen een toekomst die enkel kan omschreven worden als “The future’s so bright I’ve gotta wear shades”.

Het aantal evangelische kerkgangers steeg in het jongste decennium van 15,4% naar 22,2%, ten nadele van de katholieke gelovigen. Hun aantal bedraagt momenteel nog (ongeveer) 65% van de bevolking, t.t.z. 124 miljoen Brazilianen. Het aantal evangelische gelovigen steeg tot meer dan 42 miljoen, en gaat nog steeds in stijgende lijn. Deze tweede groep wordt voornamelijk aangetrokken door de beloftes van welvaart. De katholieken leggen de nadruk op het leven na de dood, de evangelische kerken beloven welvaart tijdens het leven.

Edir Mecedo Bezerra (74) is niet alleen de rijkste pastoor van Brazilië, maar ook de eigenaar van diverse tempels in de Verenigde Staten en een privé-jet Bombardier Global Express XRS met een geschatte waarde van R$ 90 miljoen. Macedo kan erop bogen dat hij tien miljoen boeken verkocht van zijn hand, waaronder enkele werken die bijzonder kritisch zijn over het katholiek geloof, alsmede over enkele Afrikaanse religies. De luxe waarin deze man leeft, zou Cristo Redentor rode kaken van schaamte bezorgen. Edir Macedo zette een grote stap vooruit nadat hij in in het begin van de jaren tachtig het TV-netwerk Record aankocht, het tweede grootste TV-netwerk van Brazilië. Hij kocht ook andere media zoals Folha Universal. Macedo en zijn echtgenote Ester Eunice Rangel Bezerra zijn eigenaars van twee luxe-appartementen in Miami.

Tempel van Salomon

In juni van 2014 werd een nieuwe tempel ingehuldigd van de IURD (Igreja Universal do Reino de Deus) in São Paulo. De tempel heeft een totale oppervlakte van 100.00 m2. Macedo en zijn familie bezetten de hoogste verdieping van het gebouw, een appartement van 1.000 m2, inclusief een overdekt zwembad en en een wintertuin. Het gebouw is niet afgesloten met een gewone sleutel: men komt er enkel in met een magnetische kaart, zoals in een hotelkamer.

IURD-templo

We gaan het niet hebben over het gebruikte marmer en goud in het protserige gebouw, het zal volstaan om te zeggen dat vrijwel geen enkele gewone Braziliaan ooit in zijn leven zal kunnen genieten van een dergelijke luxe. Het is misschien leuk om hierbij te vermelden dat de kerk nauwelijks belastingen betaalt, dit volgens de Braziliaanse wetten die kerken vrijstellen van dergelijke “futiliteiten”.

IURD-Politicos

Politici van allerlei “kleuren” haastten zich om erbij te zijn toen de nieuwe tempel ingehuldigd werd (in juli 2014). Dilma Rousseff, destijds president van Brazilië, was aanwezig maar gaf er de voorkeur aan om geen gebruik te maken van de lessenaar die er speciaal geplaatst werd voor haar. Ook aanwezig: Michel Temer (MDB), Fernando Haddad (PT), Gilberto Carvalho (PT), Gilberto Kassab (PSD), Geraldo Alckmin (PSDB).

Bron

Foto's: Wikimedia Commons

#ValdemiroSantiago #EdirMacedo #GeraldoAlckmin #CristoRedentor #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #TemplodeSalomão #GilbertoCarvalho #SilasMalafaia #RRSoares #MichelTemer #DilmaRousseff #IURD #GilbertoKassab

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page