top of page
  • Observer

Hoeveel verdient de Braziliaanse president?

BOLCC

Wie er ook verkozen wordt op 30 oktober zal een maandloon krijgen van bijna R$ 31.000 bruto (€ 6.050). Na de aftrek van verplichte bijdrages, blijft daar netto nog iets meer dan R$ 24.000 (€ 4.700) van over, dit volgens de gegevens van het “Portal da Transparência”.

Het salaris plaatst de president bij de 1% van de bevolking dat het best betaald wordt in Brazilië, een land dat bekend staat om zijn ongelijkheden.

In vergelijking met andere wereldleiders hoort het salaris niet bij de hoogsten. Bij de leiders van de G-20, hoort de president van Brazilië bij de vijf die het minst verdienen.

Omgerekend naar de Braziliaanse munt verdient de Amerikaanse president ongeveer R$ 160.000 per maand. De eerste minister van Japan moet het doen met R$ 87.000/maand.

In Latijns Amerika betaalt Chili R$ 43.000 aan zijn president, terwijl Argentinië maandelijks R$ 29.000 uitkeert.

Bijkomende voordelen

De verkozene om Brazilië te leiden heeft ook recht op andere belangrijke vergoedingen, zoals twee woningen in Brasília en een ziekte verzekering.

Geen enkele financiële gunst trekt echter zoveel aandacht als de “cartão corporativo”, een fonds waarmee de president uitgaven dekt zoals levensmiddelen, de brandstof van zijn vloot voertuigen, het onderhoud van zijn officiële residentie en zijn reiskosten.

De financiële bron is eigenlijk een soort kredietkaart met een elastische limiet, gedekt door overheidsgeld waarbij het gebruik niet transparant is. Bolsonaro spendeert op deze manier een gemiddelde van R$ 875.000 per maand, tot nog toe (€ 170.900).

Volgens een onderzoek van de krant O Globo, gaf Bolsonaro in zijn drie eerste jaren ongeveer 20% meer uit dan in de vier jaren daarvoor, verdeeld onder Dilma Rousseff en Michel Temer.

Bolsonaro wil echter niet zeggen hoe hij dat geld besteedde en liet de informatie op de facturen van de kaart voor 100 jaar verzegelen. Een onderzoek van het Rekenhof wees alvast uit dat hij maandelijks ongeveer R$ 100.000 uitgaf aan levensmiddelen.

Bron

Foto: Reproductie Facebook

#CartãoCorporativo #JairBolsonaro #MichelTemer #OGlobo #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page