top of page
  • Observer

Hoge bomen vangen veel wind

Vento

Advokaten van diverse politici, betrokken in het Lava Jato onderzoek, vechten tegen de tijd die nog rest om hun clienten te laten beoordelen door het 2de panel van het STF, vooraleer de samenstelling wijzigt. Dat gebeurt in september wanneer de huidige voorzitster Cármen Lúcia haar zetel inruilt voor die van rechter Dias Toffoli.

Het 2de panel is momenteel samengesteld uit Gilmar Mendes, Dias Toffoli, Ricardo Lewandowski, Celso de Mello en Edson Fachin. Het eerste panel, met Luis Roberto Barroso, Marco Aurélio, Alexandre de Moraes, Luiz Fux en Rosa Weber (de voorzitter van het hof kan geen deel uitmaken van een van de panels) heeft meestal gelijklopende meningen en staat bekend als hardliners. Het 2de groepje heeft een mildere reputatie en wordt daarvoor vaker bekritizeerd dan hun collega’s. Dit geldt vooral voor Mendes, Toffoli en Lewandowski. Door de intrede van Càrmen Lúcia in het 2de panel valt te verwachten dat zij zich meer gaat aansluiten bij Edson Fachin en Celso de Mello waardoor de 2 overigen een minderheid kunnen vormen, in het nadeel van de beklaagden.

Cármen Lúcia’s reputatie sluit aan met die van de leden van het 1ste panel. Zij is trouwens goed bevriend met de relator van de Lava Jato affaire, Edson Fachin, een rechter die niet mals is voor corrupte politici.

Koosnaampjes

Vorig jaar gebeurde het dat minister Gilmar Mendes zich op een gegeven moment liet ontvallen dat hij het 1ste panel vergeleek met “een gaskamer”. Dit leidde dan weer tot het antwoord van minister Herman Benjamin, rechter bij het STJ (Superior Tribunal de Justiça) “dat komt omdat het 2de panel bekend staat als het Hof van Eden”

Aanvallen

Er is waarschijnlijk geen enkel ander land in de wereld waar zoveel aandacht geschonken wordt aan het opperste gerechtshof dan Brazilië. Dit heeft alles te maken met de ontwikkelingen in de Lava Jato affaire waardoor hoogstaande politici en zakenlui vervolgd en beoordeeld werden. De competentie van de panels is voorzien in het interne reglement van het hof. Samengevat komt het erop neer dat zij acties beoordelen die niets te maken hebben met grondwettelijke kwesties; die mogen enkel behandeld worden door het voltallige hof. De panels oordelen bijvoorbeeld over de toekenning van een habeas corpus (een actie waarbij de verdediging de vrijlating van iemand verzoekt), of over de beroepen waarover eerder al een beslissing genomen werd door een ander tribunaal. Ze kunnen ook oordelen over volksvertegenwoordigers en senatoren. Een beslissing over de president van de republiek, de voorzitters van kamer en senaat, andere rechters van het STF en de procureur-generaal van de republiek kan enkel genomen worden door het voltallige hof.

Monocratische beslissingen of besluiten van een panel m.b.t. het Lava Jato schandaal trekken erg veel aandacht bij het publiek en lokken niet zelden hevige reacties uit waarbij het fatsoen zelfs overtreden wordt. De Braziliaanse media maken vandaag melding van een beledigende tekst die “promotor de justiça” (gerechterlijke ambtenaar) Ricardo Montemor (SP) zou gepubliceerd hebben op de sociale media. Wij vertaalden voor u:

“Ik beken dat ik heel erg moe ben van al deze schelmenstreken, begaan bij het STF door ministers als Lewandowski, Toffoli, Mendes en Marco Aurélio. Er gaat geen dag voorbij zonder dat deze (scheldwoord) ons proberen te (scheldwoord), een einde te maken aan het Lava Jato onderzoek of de corrupte (scheldwoord) Lula vrij te laten. Een ideale oplossing heb ik niet. Mocht ik echt zeggen wat er met hen moest gebeuren, ik zou mijn baan verliezen. Hoelang gaan we de bandietenstreken van deze togadragers nog verdragen?”

Journaliste Mônica Bergamo van de krant Folha de São Paulo weet te melden dat de rechters al werden ingelicht over de manifestatie van deze burger, en dat ze erg verontwaardigd zijn, ondanks hun besef dat hoge bomen veel wind vangen. Een eventuele gerechterlijke vervolging is niet uitgesloten.

Ook niet uitgesloten: de verspreiding van dergelijke uitspraken via valse profielen op de sociale media. Facebookgebruikers met Braziliaanse vrienden en/of kennissen zullen niet onvertrouwd zijn met allerlei spotafbeeldingen, gericht op de tegenpartij. De rechters van het STF zijn hier heel zeker regelmatig de pineut. Indien zou blijken dat het profiel van bovenvermelde gebruiker vals is, dan is de echte Ricardo Montemor eveneens de pineut.

#MarcoAurélio #MônicaBergamo #RicardoLewandowski #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #LavaJato #LuizFux #Facebook #LuísRobertoBarroso #GilmarMendes #LuizaErundina #CelsodeMello #STJ #DiasToffoli #FolhadeSãoPaulo #CarmenLúcia #EdsonFachin #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page