top of page
  • Observer

Honderd dagen

Leonardo-Boff

Journalisten hebben hun nut in deze wereld. Als er niet meteen wereldschokkende dingen te melden zijn, dan zoeken ze wel een alternatief, bijvoorbeeld even uitrekenen hoelang ex-president Lula al achter de tralies zit. Morgen 16 juli is dat al 100 dagen, te weinig voor een verjaardagstaart, maar genoeg om een balans op te maken.

Lula is vermagerd, zo staat te lezen in het artikel dat de krant Estadão wijdt aan het telsommetje, mogelijk goed voor zijn gezondheid. Maar de auteurs zeggen erbij dat de ex-president nog steeds bepaalt welke de passen zijn die door zijn partij (PT) genomen moeten worden, alsmede de te volgen strategie en de mogelijke allianties die zij al dan niet mogen afsluiten. En dat, zo besluiten ze, immobiliseert de PT om een alternatief aan te duiden.

De partij bereidt zich voor op een conferentie, een maand voor de datum dat de kandidaturen moeten geregistreerd worden bij het kiestribunaal (15 augustus). Echter, het is de cel van de ex-president die dient als centraal punt van waaruit de bevelen gegeven worden.

Sinds de toelating van de gerechtelijke instanties om bezoekers toe te laten, werd Lula al bezocht door 16 verschillende mensen op 11 verschillende data. Senator Gleisi Hoffmann, voorzitster van de partij, spant hierbij de kroon. Zij is verantwoordelijk voor het doorgeven van de richtlijnen die door Lula bepaald worden, aan de partij, regeringsleiders en politieke leiders. Lula heeft hierbij het laatste woord.

Ex-burgemeester Fernando Haddad bezocht Lula in de afgelopen week als advocaat van de verdediging, met een speciaal daartoe opgemaakte volmacht. Met die status kan Haddad de ex-president alle dagen bezoeken indien hij dat nodig acht. Haddad wordt beschouwd als het plan B van de arbeiderspartij, ook al wordt dat officieel niet toegegeven. De intieme kring rondom Lula wil hem tot op het allerlaatste moment beschouwen als de enige kandidaat van de partij, ook al beseffen ze maar al te goed dat zijn kandidatuur zo goed als zeker als ongeldig zal beschouwd worden door het TSE.

Lula volgt de politieke ontwikkelingen via de televisie in zijn cel waar hij toegang heeft tot alle openbare zenders. Uiteraard wordt hij ook op de hoogte gehouden door zijn bezoekers.

De auteur van het stukje bij de krant Estadão weet ook te melden dat Lula veel boeken leest, met een gemiddelde van 52 bladzijden per dag (zonder te vermelden hoe je dat precies berekent). Onder die boeken: Homo Deus, A Brief History of Tomorrow (Yuval Noah Harari), Who Rules the World (Noam Chomsky), Liefde in tijden van cholera (Gabriel Garcia Márquez), Opstanding (Lev Tolstoj) e.a.

De ex-president krijgt ook religieuze bijstand en werd bezocht door vrienden Frei Beto, theoloog Leonardo Boff (foto boven), maar ook door een evangelische prediker, een monnik en een “Pai de Santo” (Afrikaans-Braziliaanse religie).

Foto: Filipe Araújo - Fotos Públicas

#LevTolstoj #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #GabrielGarciaMárquez #YuvalNoahHarari #NoamChomsky #LeonardoBoff #GleisiHoffmann #PT #Estadão #Lula #PaideSanto

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page