top of page
  • Observer

Honderd dagen Lula: oude wijn in nieuwe zakken


"Met het hoofd nog steeds in 2003 incasseert Lula een realiteitsschok", zo kopt UOL Notícias in een korte analyse van de eerste 100 dagen van de nieuwe regering. Die eerste honderd dagen zijn morgen rond, maar verliepen wat stroever dan de president verwachtte. Het palmares bestaat uit lanceringen van oude programma's, in een herziene versie van de eerste mandaten, en de echte vuurproef met het congres moet nog komen.


Lula hernam de voornaamste programma's van zijn vorig beleid (2003-2010), gefocust op het sociale vlak, o.a. Minha Casa Minha Vida (sociale woningen), Luz para Todos (aansluiting op de publieke elektriciteitsvoorziening) en Mais Médicos. Het initiatief Bolso Família is reeds in uitvoering; andere zoals het nieuwe PAC programma (Programa de Aceleração de Crescimento) zou op het einde van april opstarten.


De gelijkenis met 2003 - iets waar de president herhaaldelijk aan herinnert - toont ook obstakels. Lula krijgt te maken met een verdeelde maatschappij, een krachtige politieke polarisatie en een parlement dat overwegend conservatief is. Bij onderhandelingen moet hij vaak meer toegeven dan hij van plan was.


Het economisch scenario is ook niet rooskleurig. Met een intrestvoet van 13,75% en een werkloosheidsgraad van 8% zal de recuperatie langer aanslepen dan de regering wenst. Beloftes, gemaakt tijdens de kiescampagne, worden ingevuld met minder populaire maatregelen zoals het nieuwe fiscale kader, om de rekeningen van de overheid in orde te brengen.


Lula loopt er wat zenuwachtig bij. Volgens nauwe medewerkers legt hij erg veel druk op zijn ministers om resultaten te boeken. Morgen, tijdens de vergadering waar de eerste 100 dagen besproken worden, zal iedere minister moeten uitleggen wat hij/zij deed sinds 1 januari. Lula beseft maar al te goed dat de wittebroodsweken met de markten, de maatschappij en de twee andere machten niet echt rooskleurig zijn.


Daarom nam hij de oppositie op in zijn regering en benoemde drie ministers van de partij União Brasil, in een akkoord dat hij afsloot met senator Davi Alcolumbre (UB) en Kamervoorzitter Arthur Lira (PP). Hij zocht ook toenadering tot deze laatste, een aanhanger van Bolsonaro die hij ooit omschreef als "de keizer van Japan". Hierdoor, inclusief de herverkiezing als Kamervoorzitter steunend in februari, slaagde de regering erin om de "PEC da Transição" erdoor te krijgen, waardoor de geplande sociale uitgaves mogelijk werden.


Samen met Fernando Haddad (Financiën), Simone Tebet (Planning en Begroting) en Geraldo Alcmin (Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten) doet de regering pogingen om de economie weer op gang te krijgen, zoekend naar een evenwicht tussen hun basis en de markten, een entiteit waar Lula steevast kritiek op geeft.


Het nieuwe fiscale kader werd druk besproken en ingediend bij het parlement, dit om het uitgavenplafond te vervangen. Het voorstel werd in de zakenwereld redelijk gewaardeerd, en bekritiseerd door een deel van links. Arthur Lira beloofde een goedkeuring in het Parlement, maar er komen vast wijzigingen, ook in de Senaat.


Een tweede streefdoel van Haddad bestaat uit een (broodnodige) fiscale hervorming, een herziening van de belastingen. De regering wenst vijf verschillende heffingen te verenigen onder een unieke belasting, de IVA (Imposto sobre Valor Agregado - belasting op toegevoegde waarde), en hoopt dit erdoor te krijgen in het tweede semester.


Verder was vooral de strijd van Lula tegen de Centrale Bank opvallend, een gevecht tegen de hoge intrestvoet dat hij als het ware persoonlijk opvatte. De president gaf openlijk kritiek op Roberto Campos Neto, de voorzitter van de BC, met het argument dat die de economische ontwikkeling in de weg stond, ten nadele van de armsten in de maatschappij.


"Als het streefdoel van de inflatie fout is, dan wijzig je dat doel. Het is onbegrijpelijk om in te beelden dat een ondernemer geld gaat lenen aan dergelijke intresten", zo zei Lula vorige week.


Voor het overige maakte hij deels de belofte waar om verzegelingen van 100 jaar, opgelegd door zijn voorganger, op te heffen. Werden bekendgemaakt: de bezoeken van de zonen van Bolsonaro aan het regeringsgebouw Palácio do Planalto, de uitgaves die Bolsonaro deed met de kredietkaart van de overheid, de voorraad van de vaccins tijdens de pandemie e.a. De inentingskaart van de ex-president is nog steeds niet officieel bekend en niemand weet met zekerheid of Bolsonaro zich al dan niet liet inenten tegen covid-19.


UOL Notícias


Foto: Ministeriele Vergadering - Ricardo Stuckert/PR

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page