top of page
  • Observer

Honger groeit weer in Brazilië

Cesta-Basica

Volgens het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica) steeg de honger in Brazilië met 43,7% in een tijdspanne van vijf jaar. De situatie is erger in het noorden en het noordoosten van het land: ongeveer 85 miljoen Brazilianen wonen in huizen met een tekort een levensmiddelen.

Het IBGE ontleedde de toestand voor het eerst in 2004. De nieuwe gegevens, gisteren vrijgegeven, slaan op de periode 2017-2018 en wijzen uit dat meer dan 1/3 van de Braziliaanse bevolking in onzekerheid leeft voor wat hun dagelijkse voeding betreft. Van het eerder genoemde totaal van 85 miljoen mensen zijn er 10,3 miljoen die in ernstige onzekerheid leven, te weinig toegang hebben tot levensmiddelen en hongerlijden, inclusief kinderen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de voedselzekerheid van de Brazilianen daalt. Voedselonzekerheid ontstaat wanneer een huishouden in onzekerheid verkeert over de beschikbaarheid van de nodige levensmiddelen, of wanneer de hoeveelheid of kwaliteit van de geconsumeerde eetwaren verminderde.

Hoe groter de voedselonzekerheid, hoe kleiner de consumptie per persoon van groenten, fruit, brood, vlees, gevogelte, zuivelproducten, suikers e.a. levensmiddelen. De voorkeur in dit geval gaat uit naar granen en peulvruchten, bloem, zetmeel, deegwaren en vis. Er wordt meer rijst en bonen gekocht in huishoudens die aangeven dat ze moeilijkheden hebben om voedsel aan te schaffen, in vergelijk met diegenen die dat wel kunnen.

In 2004 antwoordde 65,1% van de bevolking nog dat ze zeker waren over de mogelijkheid om eten te kopen. dat percentage liep op tot 69,8% in 2009, en tot 77,4% in 2013. In de meest recente peiling daalde dat weer tot 63,3%.

Het IBGE zegt dat een van de waarschijnlijke oorzaken moet gezocht worden in de economische crisis die Brazilië beleeft.

De situatie is het ergst in het noorden waar slechts 43% van de huishoudens gegarandeerde toegang hebben tot de nodige levensmiddelen. In het noordoosten is het iets beter, maar raakt ook niet tot aan de helft, met 49,7%. De beste resultaten worden gehaald in de zuidelijke regio (79,3%), het zuidoosten (68,8%) en het centraal westen (64,8%).

Een ander onderzoek dat eind augustus werd vrijgegeven door Unicef, toonde een soortgelijk scenario. Te midden van de pandemie van het coronavirus, had een op vijf volwassenen niet meer het geld om meer voedsel te kopen nadat hun bestaande voorraad uitgeput was. De studie mat de impact van de covid-19 pandemie op kinderen en adolescenten op drie aspecten: voedselzekerheid, gezinsinkomen en toegang tot het onderwijs. Uit het onderzoek bleek dat 27% van de gezinnen in voedselonzekerheid zei dat ze minstens één moment meemaakten dat het voedsel op was en dat er geen nieuwe voorraad kon aangekocht worden, terwijl 8% gewoon stopte met eten uit geldgebrek.

Bovendien zorgde de prijsstijging van de rijst tijdens de pandemie voor nieuwe problemen bij deze families. Voor een pak rijst van 5kg dat voordien R$ 15 kostte, moet nu R$ 40 (€ 6,4) betaald worden.

De IBGE-onderzoekers wilden ook weten hoe de ondervraagden hun normen bepaalden voor levensmiddelen, huisvesting, gezondheid en onderwijs. Bijna de helft van hen (49,7%) die aangaven dat hun voedselonzekerheid ernstig was, beoordeelden hun gezondheidstoestand als slecht; 2/5 van hen beoordeelden hun eetpatroon beneden peil.

Foto boven: Voedselpakketten worden uitgedeeld in Cajazeiras – Bahia

Bron

Foto: Fotos Públicas - Jefferson Peixoto - Secom

#BraziliëNieuwsOnline #IBGE

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page