top of page
  • Observer

Hoop doet leven

STF05

Ex-president Lula zit vandaag al een week opgesloten. De aangekondigde (door de PT) apocalyps kwam er vooralsnog niet. Ondanks het vele dagelijkse geweld in de grote Braziliaanse steden met dodelijke gevolgen, meer dan 12 miljoen werklozen, de niet ophoudende corruptieschandalen, de uitblijvende resultaten in het onderzoek naar de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco (in Rio de Janeiro) blijft “João Modaal” rustig doorslapen en ‘s ochtends opstaan om zijn koffie met broodje door te slikken als altijd.

Naast de geïmproviseerde camping nabij het gebouw van de federale politie van Curitiba waar Lula opgesloten werd, gebeurt er eigenlijk niets, dit ondanks zijn oproep van vorige zaterdag, net voordat hij zich ging aangeven: “Jullie mogen zoveel autobanden verbranden als jullie wensen, verkeerspunten en wegen blokkeren, bezettingen uitvoeren binnen en buiten de stad…”.

Het is mogelijk dat de PT zijn militanten hiertoe kan aanzetten. Maar dat kost geld (dat er nu niet is). Bovendien is een en ander zeker niet bevordelijk voor het imago van de partij, in het licht van de komende verkiezingen.

De ontwikkelingen in het hoogste gerechtshof van het land (STF) wijzen op meer moeilijkheden voor Braziliaanse politici, schuldig aan corruptie. Niet alleen voor de PT, maar ook voor andere politieke partijen en politici die tot nog toe buiten spel bleven. Aécio Neves (PSDB) loopt het risico om volgende week effectief beschuldigd te worden. De getuigenis die presidentskandidaat Geraldo Alckmin (PSDB) discreet doorstuurde naar het verkiezingstribunaal om zich te verdedigen tegen de beschuldiging van corruptie, maakt van hem een zwakkere kandidaat, als dat nog mogelijk was. Binnen zijn partij wordt al opgeroepen om hem te vervangen door João Doria, ex-burgemeester van São Paulo. De vriendjes van president Michel Temer zitten al op de beklaagdenbank. De habeas corpus van ex-petista Antonio Palocci werd geweigerd. Andere politici in de file om beoordeeld te worden door het STF (wegens foro privilegiado): Gleisi Hoffmann (PT), Eunicio Oliveira (MDB, momenteel senaatsvoorzitter), Eduardo Azeredo (PSDB), Lindbergh Farias (PT), Renan Calheiros (MDB), Fernando Pimentel (PT, momenteel gouverneur van de staat Minas Gerais), Eliseu Padilha (MDB), Romero Juca (MDB), Edison Lobão (MDB), Rodrigo Maia (DEM, momenteel kamervoorzitter), Jaques Wagner (PT), José Serra (PSDB), Fernando Collor (PTC)…

Het ziet ernaar uit dat de “untouchables” binnen afzienbare tijd geconfronteerd zullen worden met hun zonden en dat de farse van de slachtofferrol die de PT zichzelf toebedeelt eens en voor altijd opgedoekt wordt door de excelente heren en dames in zwarte toga. Hoop doet leven.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#RomeroJuca #NieuwsBrazilië #EdisonLobão #AécioNeves #GeraldoAlckmin #EduardoAzeredo #BraziliëNieuwsOnline #JaquesWagner #EliseuPadilha #RenanCalheiros #JoãoDoria #Curitiba #GleisiHoffmann #FernandoPimentel #MichelTemer #JoséSerra #Lula #RodrigoMaia #STF #LindberghFarias #EunícioOliveira #FernandoCollor

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page