top of page
  • Observer

Houdt de dief!

Fields-Medal

Iraniër Caucher Birkar zal zijn persoonlijke “Rio de Janeiro ervaring” niet vlug vergeten. Hij was aanwezig in de ‘cidade maravilhosa’ om er een medaille in ontvangst te nemen voor zijn uitzonderlijk talent als mathematicus. De “Fields Medal” betekent in de wereld van mathematica zoveel als een Nobel prijs. De uitreiking vond plaats in het auditorium Riocentro, het congrescentrum gelegen in Barra da Tijuca. Een van de aanwezigen was Rosieli Soares, minister van opvoeding.

Na de plechtigheid liet Caucher een tas met documenten, zijn gsm en de ontvangen medaille even achter op een tafel. Bij terugkeer stelde hij vast dat de tas gestolen werd. De man wendde zich tot de aanwezige bewakers die meteen op zoek gingen naar de dief, maar die was al gevlogen. De tas werd teruggevonden in de onmiddellijke nabijheid, inclusief de oorspronkelijke inhoud. De gouden medaille (14 karaat) t.w.v. R$ 15.000 zat er echter niet meer in.

Beelden uit de bewakingscamera’s leidden uiteindelijk tot 2 verdachten. De zaak is verder in handen van de politie.

Uiteraard is dit berichtje geen wereldschokkend nieuws, maar wel weer een nieuwe deuk in de nu al sterk beschadigde reputatie van de stad die als het toeristisch centrum van Brazilië kan beschouwd worden. Het gaat er echter niet om welke Braziliaanse stad of regio nu het minste veiligheid biedt, het gaat erom dat toeristen en buitenlandse bezoekers zich vragen stellen over het Braziliaanse volk, net zoals ze dat doen in Europese landen waar ook geroofd wordt. Maar er is een verschil. Europese steden worden minder of niet geplaagd door tientallen dagelijkse schietpartijen en een volkomen uit de hand gelopen drugshandel, dit door nalatigheid van de regeerders die de Braziliaanse steden in het algemeen, en Rio de Janeiro in het bijzonder, al tientallen jaren in de steek laten. Geen wonder dat reislustigen vooraf vragen stellen als “Hoe zit het met de veiligheid in Rio de Janeiro”.

Caucher Birkar, een Iranese vluchteling, woonachtig in Groot-Brittannië waar hij lesgever is in de universiteit van Cambridge, zal het zeker niet verwacht hebben om op een dergelijke manier behandeld te worden, in een academische omgeving.

Foto: Reproductie TV Globo

#FieldsMedal #Riocentro #BraziliëNieuwsOnline #BarradaTijuca #RosieliSoares #CaucherBirkar #Cambridge #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page