top of page
  • Observer

Huck: Politieke leiders moeten vernieuwd worden

L-Huck-FB2

TV-presentator en aspirant politicus Luciano Huck (foto) zegt in een artikel, gepubliceerd op de website World Economic Forum, dat Brazilië zijn politieke leiders moet “restaureren en vernieuwen, van de top tot de bodem”.

De presentator, wiens programma wekelijks bijgewoond wordt door ruwweg 30 miljoen kijkers, wordt gezien als een mogelijke presidentskandidaat in 2022 en is verbonden met politieke bewegingen die streven naar vernieuwing, zoals RenovaBR en Agora!.

Huck zal aanwezig zijn op het forum in Davos – Zwitserland, van 21 tot 24 januari. In zijn artikel lijst hij drie uitdagingen op voor Brazilië, en voor de wereld: de bosbranden en ontbossingen in het Amazonegebied, de vermindering van de ongelijkheden en de vernieuwing van politieke leiders.

“In 2017 trad ik toe tot Agora!, een van de dynamische maatschappelijke bewegingen die investeren in een nieuwe generatie leiders die zich inzetten voor een meer inclusief en duurzaam Brazilië. In 2018 was ik medeoprichter van RenovaBR en wist toen meer dan 4.600 mensen aan te trekken die zich inschreven, mensen die zich voordien nooit met politiek bezig hielden en nu getraind werden voor politiek leiderschap en ethiek. Van de 120 geslaagde kandidaten werden er 17 verkozen op federaal vlak”, aldus Huck.

In het artikel bekritiseert Huck het milieubeleid van de Braziliaanse overheid. “Ondanks inspanningen van de Braziliaanse autoriteiten om het probleem te minimaliseren, toonden satellietgegevens van het ministerie van Wetenschap aan dat de percentages van ontbossing hun hoogste niveau in twee decennia hebben bereikt”, schreef Huck. Voor hem is een “nieuw en radicaal paradigma” nodig om een duurzaam beheer van de biodiversiteit van het land te waarborgen.

De presentator schrijft ook dat Brazilië het streven naar de vermindering van de ongelijkheid hoog op de agenda moet plaatsen in 2020. Hij is van mening dat de Braziliaanse regering de ‘dynamiek’ van andere regeringen overneemt die zich terugtrekken uit de multilaterale samenwerking en terugkeren naar ‘reactionair nationalisme en protectionisme’. De presentator wijst er ook op dat het inkomen per hoofd van de bevolking de afgelopen jaren is gedaald en de kloof tussen arm en rijk is groter geworden, “waardoor een einde komt aan veel sociale voordelen uit de afgelopen drie decennia”.

Lula: Huck is geen vertegenwoordiger van centrum-links

Lula-TVT-Ric-Stuckert-FB

Ex-president Lula gaf nog maar eens een interview, deze keer bij TVT (TV dos Trabalhadores). Hij zei er dat Luciano Huck geen vertegenwoordiger is van centrum-links maar wel van de “Central Globo de Televisão”: “Wie van centrum-links staat achter hem? Niemand. In werkelijkheid wordt Huck aangezocht door de baas van Ambev (Jorge Paulo Lemann), de nieuwe formateur van politieke strekkingen in Brazilië. Het is nog veel te vroeg om het politieke spectrum van Huck te bepalen”, aldus Lula.

In het interview kondigt hij ook aan dat hij de mogelijkheid om te onderhandelen met evangelische kerken niet uitsluit: “Ik wens met hen te praten, de PT moet praten. Ik wil hen tonen door wie zij het meest gerespecteerd werden. Het respect dat ik voor die mensen had… vraag het maar eens aan Edir Macedo, aan Marcelo Crivella, wie hen beter behandelde, met meer waardigheid”, en: “Ik zie hoe sommige pastoors praten op de televisie, met veel agressiviteit, bijna gewelddadig. Je eist geld van de gelovigen op agressieve toon, je belooft een mirakel op agressieve toon, en als dat mirakel er niet komt, dan ben jij schuldig omdat je geen geloof hebt. Wat is me dat voor een verhaal? Er is dus ruimte om over religie te praten in dit land, en ik wil meedoen. Ik heb zelf ook aanleg om een pastoor te worden”, zo bevestigde hij op een humoristische toon.

Lula legde nogmaals de klemtoon op het belang van de PT, door hem omschreven als de “belangrijkste linkse partij van Latijns-Amerika”. Hij sneerde ook naar president Bolsonaro die hij als “middelmatig” omschreef. Toch wil hij niet gezegd hebben dat hij ervoor duimt dat het foutloopt met de regering: “Omdat, als dat zou gebeuren, dan zijn de armsten het eerste slachtoffer”.

Over zijn gevangenschap zei hij dat hij negen kilo’s vermagerde in de cel, maar dat hij niet depressief werd. Hij beklaagde er zich ook over dat hij niet naar de begrafenis mocht van zijn overleden broer (Genival, beter gekend als Vavá – overleden in januari van vorig jaar).

Tenslotte had hij het ook nog over zijn inkomsten. Voormalige rechter Sérgio Moro blokkeerde in juli 2017 een bedrag van R$ 14 miljoen, bestaande uit onroerende goederen en geld op de bankrekeningen van de ex-president, als schadevergoeding aan Petrobras: “Ik overleef. Ik krijg een pensioen van iets meer dan R$ 8.000… ik ben een bescheiden consument. Ik ga nooit op restaurant, naar een bar of winkelen”.

Hij zei er niet bij dat dergelijke activiteiten bepaald af te raden zijn wegens mogelijk publiekelijk agressief gedrag van zijn tegenstanders, scheldpartijen e.d. meer.

Bron 1Bron 2

Foto's: Facebook / Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#TVT #EdirMacedo #Agora #Ambec #BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #WorldEconomicForum #JairBolsonaro #RenovaBR #JorgePauloLemann #Lula #LucianoHuck #OGlobo #Davos #Vavá #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page