top of page
  • Observer

Huiszoeking bij verdachten van aanval op Moraes


Alexandre de Moraes, Viviane Barci de Moraes, Luis Inácio Lula da Silva

President Lula gebruikte de aanval op minister Alexandre de Moraes en zijn familie in de luchthaven van Rome door politieke tegenstanders om zijn hand uit te steken naar het Hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal (STF), en om andermaal de relatie tussen de regering en het hof te bekrachtigen, dat in de voorbije jaren een van de belangrijkste tegenstanders werd van ex-president Jair Bolsonaro.


De regering steunde niet alleen het controversiële bevel tot huiszoeking en inbeslagnames op de adressen van de mensen die Moraes beledigden in Italië en zijn zoon fysiek aanvielen, maar verdedigde ook de hoge rechter.


Moraes is een van de leden van het hof die het meest geraadpleegd wordt door Lula. Het was de minister die de voornaamste peetvader is van de aangeduide nieuwe leden van het kieshof TSE, benoemd door Lula. Hij legde inmiddels een straffe verklaring af over het incident in Rome, en eiste ook een strenge bestraffing:


"Zo'n burger is een wild dier, geen menselijk wezen. Hij hoeft het niet eens te zijn met de ander, maar mag ook niet agressief zijn. Hij moet niet schelden of gebrek aan respect tonen."


De president vervolgde, zei dat de haat zich ontwikkelde gedurende de periode van de verkiezingen en dat "we het zwaar hadden": "Deze mensen, geboren in het neofascisme dat in de praktijk werd gebracht in Brazilië, moeten worden uitgeroeid."


Flávio Dino, minister van Justitie, gaf gerechtelijke steun aan het bevel van minister Rosa Weber (voorzitster van het STF) om huiszoekingen en inbeslagnames te laten uitvoeren in de woning van het koppel Roberto Mantovani en Andreia Munarão, onderzocht voor de aanval op Moraes. Dat bevel werd bekritiseerd door verschillende juristen die o.m. argumenteren dat het bevel afkomstig was van het hoogste gerechtshof zonder dat de verdachten recht hebben op een geprivilegieerde rechtsspraak. De minister, voorheen een professionele rechter, ging in tegen het principe dat het incident niet ernstig genoeg was om een politie-operatie op te starten:


"De maatregel wordt verrechtvaardigd door de reeds bewezen misdaden. Dat bewijs wordt nog aangedikt door de vele versies, aangebracht door de verdachten. Wat de proportie van de maatregel betreft, wil ik benadrukken dat het tijd wordt om absurditeiten te naturaliseren", aldus Dino, en: "Het gaat niet om een speculatieve zoektocht, maar wel om objectief afgebakende feiten in legitiem onderzoek."


De advocaat van het echtpaar Mantovani zegt dat de zakenman enkel reageerde op beledigingen en iemand wegduwde die de zoon van de rechter zou zijn. Hij ontkent eender welk geduw of fysieke agressie tegen de familie van Moraes. Volgens de advocaat is er geen politieke motivatie in het spel, en zou de familie, temidden van alle verwarring niet geweten hebben dat het om mensen ging, gelinkt aan de magistraat.


De verdediging vindt dan ook dat er sprake is van buitensporigheid: "Als er sprake is van een overtreding - en die is er niet - dan zouden we het hebben over inbreuk tegen de eer, in het wetboek omschreven met een onbeduidende straf die deze onevenwichtige reactie niet rechtvaardigt", aldus de advocaat.


De versie van Moraes is anders. Hij zegt dat hij uitgescholden werd als "bandiet, communist en omgekochte rechter" door een groepje mensen, en dat zijn zoon, advocaat Alexandre Barci de Moraes, fysiek aangevallen werd waarbij zijn bril op de vloer viel."


Folha de São Paulo


Foto boven: President Lula samen met minister Alexandre de Moraes en echtgenote Viviane Barci de Moraes . Foto: Ricardo Stuckert/PR

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page