top of page
  • Observer

Humberto Costa: De PT moet zichzelf opnieuw uitvinden

H-Costa-FB

Humberto Costa (foto), leider van de PT in de Senaat, zegt in een interview door de krant Folha de São Paulo, dat de PT zichzelf opnieuw moet uitvinden voor de volgende verkiezingen (gemeentes, volgend jaar) en een dialoog moet voeren die de grenzen overschrijdt van de huidige sociale basis die volgens hem niet groter is dan 1/3 van de Braziliaanse maatschappij.

De senator vindt het nodig dat de arbeiderspartij, die ernstig beschadigd werd door het Lava Jato onderzoek en de daaruit voortvloeiende vervolgingen en veroordelingen, zijn basis verenigt om de rampzalige verkiezing van 2018 te overleven: “Alles in aanmerking genomen, de slachtpartij waar de PT onder leed, kwamen we desondanks nog erg dicht bij het doel”, zo vindt hij, verwijzend naar de tweede kiesronde waar Fernando Haddad het moest afleggen tegen Jair Bolsonaro.

De senator oordeelt dat de partij heel erg besmet werd door de weerslag van de schandalen en de beschuldigingen van corruptie. Hiervoor ziet hij deze uitweg: “Wij mogen niet alleen blijven praten met 1/3 van de bevolking die onze sociale basis uitmaakt, we moeten spreken voor meer dan 50% van de Brazilianen”.

Costa vindt dat de oppositie tegen president Bolsonaro aan kracht wint, geleid door een zwaargewicht na de vrijlating van ex-president Lula. Hij minimaliseert ook een mogelijke fragmentatie van links Brazilië indien Lula niet zou kunnen deelnemen aan de verkiezingen in 2022: “Links beschikt over voldoende namen en daaruit kan iemand gekozen worden om deel te nemen aan dit dispuut”. Hij citeerde hierbij namen als Fernando Haddad, Flávio Dino (de gouverneur van Maranhão) en zelfs ex-minister Ciro Gomes, vandaag een hevige tegenstrever van Lula. Wat de gemeentelijke verkiezingen van volgend jaar betreft, zegt hij verdediger te zijn van een breed links front met minstens vijf linkse partijen (PT, PSB, PDT, PCdoB en PSOL), maar hij staat ook open voor een dialoog met andere centrum-, of centrumlinkse partijen, tegen extreem rechts.

In zijn ogen beleeft de PT op dit moment een leerproces, dit door de impact van de nederlaag van vorig jaar: “Ik zou wensen dat de partij de nodige generositeit kan opbrengen, om erkend te worden door andere politieke krachten”. Een van de stappen die moesten genomen worden om dit te bereiken, bestond uit het vrijlaten van Lula. Costa vindt dat de eerste toespraken van de ex-president in die richting wijzen, met name het verenigen van de krachten tegen de regering Bolsonaro en extreem rechts.

Na zijn vrijlating zei de ex-president dat Brazilië het voorbeeld van Chili moet volgen, waar de protesten zodanig opliepen dat 8 ministers van president Sebastián Piñera reeds ontslag namen. Costa zegt dat het niet goed zou zijn voor Brazilië indien de protesten zo gewelddadig zouden verlopen als in Chili: “Wij wensen sociale vrede. Maar dat mag geen vrede zijn zoals op een kerkhof. Het mag ook niet de vrede zijn waarbij ik honger lijd, zonder een enkel vooruitzicht op beterschap”.

Hoe dan ook: in zijn meest recente toespraak lijkt het erop dat Lula terugkeert naar zijn agressieve stijl van het verleden, vooraleer hij voor het eerst verkozen werd als president. De tijden zijn echter veranderd. Na 13 jaren aan de macht en 580 dagen achter de tralies, kan Lula, noch de PT zichzelf nog aanbieden als een maagd in een bordeel.

Humberto Costa

Humberto Sérgio Costa Lima (62) is een arts, journalist en politicus. Momenteel is hij senator voor de staat Pernambuco, en leider van de arbeiderspartij PT in de Senaat. Van 2007 tot 2010 was hij secretaris voor de steden in zijn eigen deelstaat, onder gouverneur Eduardo Campos; minister van gezondheid in de eerste regering o.l.v. Lula, van 2003 tot 2005. Voorheen was hij secretaris van gezondheid in Recife, gedeputeerd afgevaardigde in Pernambuco, federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Recife waar hij de meeste stemmen haalde. Hij werd voor het eerst verkozen als senator in 2010, met meer dan 3 miljoen stemmen.

Lava Jato

Vijf kaderleden van het bedrijf Odebrecht beweerden in 2017 dat de senator steekpenningen ontving. Het ging, naar verluidt, om een bedrag van R$ 600.000, dit Odebrecht te bevoordelen bij een aanbesteding door het staatsbedrijf Petrobras. Een van die kaderleden, Márcio Faria da Silva, zei dat Costa bij Odebrecht bekendstond onder de schuilnaam Dracula. Het geld zou gediend hebben om zijn kiescampagne te financieren in 2010. Michel Temer, Dilma Rousseff en Graça Foster, destijds voorzitster van Petrobras, zouden hiervan op de hoogte geweest zijn. Costa geniet door zijn status als senator van parlementaire onschendbaarheid en het kwam (nog) niet tot een onderzoek en vervolging.

Bron

Foto: Facebook

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #FlávioDino #LavaJato #EduardoCampos #JairBolsonaro #Chili #HumbertoCosta #PT #MichelTemer #FolhadeSãoPaulo #Lula #SebastianPiñera #DilmaRousseff #GraçaFoster

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page