top of page
  • Observer

Hun schuld, hun grote schuld

Dilma-Joao-Santana

De titel hierboven is een aangepast fragmentje uit het ‘Confiteor’ gebed waarmee katholieke gelovigen hun menselijke en eigen zondigheid overwegen tijdens een misviering, in dit geval verwijzend naar de schulden van enkele Braziliaanse politieke partijen. Die schulden hebben betrekking op de vorige verkiezingen.

Journalisten Isadora Peron en Thiago Faria van de krant Estado de São Paulo keken het even na en kwamen tot de vaststelling dat 13 van de 35 politieke partijen nog in het rood staan voor een totaalbedrag van bijna 32 miljoen reais. De gegevens werden ontleend van de verplichte verklaringen omtrent hun uitgaves voor kiescampagnes die politieke partijen moeten indienen bij het kiestribunaal TSE.

De Braziliaanse wetgeving zegt dat de kandidaten tijd hebben tot aan de volgende verkiezingen om hun schulden te betalen, wat neerkomt op een termijn van 4 jaar. De schulden in kwestie kunnen opgedeeld worden door de betrokken partij op federaal niveau, deelstaatniveau of gemeentelijk. Dat is geen verplichting maar de meeste partijen verstrekken deze details.

De arbeiderspartij PT staat bovenaan het lijstje met een schuld van R$ 25 miljoen, 78% van de totale schuld van de 13 partijen die nog niet alle rekeningen betaalden. De anderen: Avante (3,4 miljoen), MDB (1,1 miljoen), PSDB (848.000), PCdoB (712.000).

Die cijfers kunnen nog veranderen. Normaal gesproken hadden de partijen tijd tot 29 april om hun financies in te dienen bij het TSE, maar de voorzitter van dat hof, rechter Luiz Fux, verleende uitstel tot 1 augustus. Tot dan kunnen de partijleidingen rectificaties doorvoeren in de reeds ingediende verklaringen.

Dit jaar voorziet de begroting van de republiek een uitgave van R$ 888,7 miljoen voor het partijfonds (Fundo Partidário), een speciaal fonds voor het financieren van partijen, geregistreerd bij het TSE. Donaties van privé personen zijn eveneens toegelaten.

De grote schuld van de PT is opvallend. Hun fondsenwerving kreeg erg te lijden door de ontwikkelingen in het Lava Jato onderzoek. Het waren de de resultaten van dat onderzoek waardoor het hoogste gerechtshof STF besloot om donaties van bedrijven te verbieden, in 2015. Hierbij moet vermeld worden dat het niet alleen om de PT ging, integendeel. De schulden van de arbeiderspartij ontstonden voornamelijk door de kiescampagnes van ex-minister van gezondheid Alexandre Padilha, die kandidaat was als gouverneur van São Paulo; en van ex-burgemeester van São Paulo Fernando Haddad. De campagne van Padilha liet een schuld na van 25 miljoen, die van Haddad 9 miljoen. Een deel van die schulden werden inmiddels betaald. Anderzijds is de PT de tweede grootste partij van Brazilië en het is dus niet abnormaal dat zij hard getroffen werden door het besluit van het STF.

Het ziet er naar uit dat het rijk van de marketing boys & girls hierdoor (de beslissing van het STF) een flinke opdonder kreeg. Een erg groot deel van de beschikbare fondsen ging voorheen naar het werk van dergelijke professionals, meesters in het misleiden van de kiezer. Marqueteiros als Dudu Mendonça, o.m. verantwoordelijk voor de campagne “Lulinha Paz e Amor”, Nizan Guanaes, de man die ervoor zorgde dat Fernando Henrique Cardoso tweemaal werd verkozen en João Santana (op de foto boven, samen met Dilma), erfgenaam van Dudu Mendonça en de man die Dilma Rousseff in het zadel hielp, hebben geen belangstelling meer. Santana, echtgenote Monica Moura, Dudu Mendonça, allemaal zaten ze een tijdlang achter de tralies (omdat ze zich lieten betalen met smeergeld, en dan nog op buitenlandse rekeningen) en dat laat wonden na.

En vandaag komt er het bericht dat de PT geen marketing jongens zal inhuren voor de komende verkiezingen. Dat werk zal verricht worden door hun eigen ploeg, “Agência PT”, i.s.m. fotograaf Ricardo Stuckert.

Geld uitsparen (en veel ellende) is wellicht het nieuwe motto van de Braziliaanse politieke partijen.

Foto: R7 - Rede Record

#MonicaMoura #AlexandrePadilha #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JoãoSantana #NizanGuanaes #Avante #PT #PCdoB #EstadodeSãoPaulo #STF #PSDB #MDB #DuduMendonça

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page