top of page
  • Observer

Ibope: Bolsonaro scoort, Haddad ook

Had-Bols

De resultaten van de Ibope peiling van gisteren brengt driemaal goed nieuws voor kandidaat Jair Bolsonaro (PSL), en één duwtje in de rug voor Fernando Haddad (PT).

Jair Bolsonaro

1) Het percentage stemintenties voor de ex-kapitein steeg van 27% naar 31%, dit na een turbulente week waarin zijn economische goeroe Paulo Guedes repte over de invoering van een nieuw soort CPMF, en waarin zijn kandidaat vicepresident, generaal Hamilton Mourão de betaling van een dertiende salaris en de vakantie van de arbeiders in vraag stelde.

2) Bolsonaro, verliezend van Haddad in een simulatie van de tweede verkiezingsronde, bij de vorige Ibope peiling, speelt in dit nieuwste onderzoek gelijkspel met de PT-kandidaat, in het scenario van de tweede ronde. De PSL-kandidaat hoeft nu niet meer te denken aan de thesis dat hij geen kansen maakt tegen de PT op 28 oktober. Op die manier zijn de voorwaarden geschapen om stemmen in te pikken die anders naar Geraldo Alckmin (PSDB), Álvaro Dias (Podemos), João Amoêdo (Novo) en Henrique Meirelles (MDB) zouden gaan.

3) De afwijzing van zijn tegenstrever Haddad steeg van 27% naar 38%. Zelf wordt hij nog altijd door 44% van het electoraat afgewezen, maar het verschil werd merkelijk kleiner. Specialisten denken dat het niveau van de afwijzing bepalend kan zijn voor de uitslag in de tweede kiesronde.

Fernando Haddad

Die komt uit de nieuwe peiling met 11 percentuele punten voorsprong op zijn voornaamste tegenstrever uit het linkse kamp. Het is duidelijk dat Haddad competitiever is dan Ciro Gomes (PDT), en daarom stemmen kan inpikken van de PDT kandidaat en van Marina Silva (Rede) die in vrije val verkeert. Haddad gaat dus zo goed als zeker naar de tweede ronde en wordt hierbij de hoop van de kiezers die Jair Bolsonaro niet willen als president.

#Ibope #CiroGomes #HamiltonMourão #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ÁlvaroDias #JairBolsonaro #PauloGuedes #MarinaSilva #HenriqueMeireles #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page