top of page
  • Observer

Ibope: Haddad omhoog, Bolsonaro stagneert

Chu

De nieuwe Ibope peiling laat er geen misverstand over bestaan: er komt een tweede kiesronde en die zal gaan tussen de twee grote politieke polen van Brazilië: links met Fernando Haddad van de arbeiderspartij tegen de rechtse kandidaat van de PSL, Jair Bolsonaro. Dit finale duel kan enkel nog wijzigen indien er op een of andere manier een grote ommekeer zou komen, eerder onwaarschijnlijk, al weet je natuurlijk nooit in Brazilië.

De peiling begraaft de kansen van een derde kandidaat. Ciro Gomes deed verwoede pogingen maar blijft sputteren op 11% van de stemintenties. Hij zou het kleine leger van zijn kiezers moeten verdubbelen om enigszins op gelijke hoogte te komen met Bolsonaro, en dat lijkt een ‘Mission Impossible’ op twee weken van de eerste kiesronde.

Ook Geraldo Alckmin probeerde het, maar raakt niet boven het percentage uit van één cijfer. De man wordt gehinderd door zijn ‘chuchu’ imago (chuchu=chayote, een gezonde maar eerder smaakloze vrucht uit de komkommerfamilie). Alckmin’s campagne verkeert nu in een permanente crisis en dreigt stilaan de steun te verliezen van de ‘Centrão’ partijen die hem al voor een ultimatum stelden: indien hij niet omhooggaat in de komende Datafolha peiling (van volgende vrijdag), zal hij in de steek gelaten worden. Partijgenoot João Doria die zijn kans waagt als gouverneur van São Paulo, flirt nu al openlijk met Bolsonaro.

De ex-kapitein behield zijn 28% maar ontving drie keer slecht nieuws. Het eerste is de opkomst van tegenstrever Haddad die nu 22% scoort waardoor zijn leiderspositie bedreigd wordt. Het tweede negatieve nieuws is dat het aantal kiezers dat zeker niet op hem zal stemmen, steeg tot 46%. En het derde bestaat in de wijzigingen van de scenario’s in de tweede kiesronde: mocht die nu plaatsvinden, dan zou hij het verliezen tegen Haddad, Ciro Gomes en zelfs tegen Alckmin. Tegen Marina Silva zou het gelijkspel worden. Marina scoort nu slechts 5% in dit Ibope onderzoek en loopt het risico weg te zakken tussen de andere kanslozen zoals Álvaro Dias, Henrique Meirelles, João Amoêdo en Guilherme Boulos.

Logisch dat de ‘petistas’ juichen, maar dat betekent niet dat het leven van Haddad er gemakkelijker op wordt: 30% van de ondervraagden zegt dat ze onder geen enkele voorwaarde op hem zouden stemmen. Dit kan nog stijgen wanneer de kiezer die de PT niet terug aan de macht wil, hem gaat identificeren met die partij.

Bolsonaro bereidt op dit moment een open brief voor aan de natie die in een van de volgende dagen zal voorgelezen worden, waarschijnlijk via de sociale media. Hij zou erin verklaren dat hij geen vooroordelen heeft tegen niemand en dat hij de strijd tegen de corruptie volkomen ondersteunt. Hij zou zich ook verbinden aan het respecteren van de democratie en een sober beleid aankondigen. Of dit alles de bewegingen tegen-, en aanvallen op zijn persoon zal verminderen, valt nog af te wachten.

Foto's: Agência Brasil - Wikimedia Commons

#Ibope #CiroGomes #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #MarinaSilva

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page