top of page
  • Observer

Ik ben beschaamd om te zeggen dat ik links ben

GomesC

Senator Cid Gomes (56 – foto – PDT) deed deze uitspraak in een interview met de krant Correio Brasiliense. Waarom is hij beschaamd? “Omdat de PT de bevolking het idee gaf dat alles kan en mag: je mag roven, je kan doen wat je wil zonder een minimum aan moraal en ethiek, in de overtuiging dat het doel alle middelen rechtvaardigt. Links werd hierdoor een synoniem voor corruptie, excessen en onverantwoordelijkheid, een reeks ondeugden die bleven plakken”.

Waarom heeft de oppositie het moeilijk om te scoren tegen de regering Bolsonaro?

Bolsonaro en zijn regering zijn een controverse, en dat inspireert controverses tot over de grenzen. Er bestaan grote verschillen in dit land, zowel op het vlak van economie als op dat van de cultuur. En dat belemmert in de eenheid in zekere zin. Bolsonaro echter, werd reeds afgekeurd. In de gemeentes van mijn deelstaat (Ceará) stijgt het percentage van afwijzing tot 70%. De PDT heeft een senator in Maranhão en eentje in Rondônia, en wanneer je het niveau van populariteit in die staten bekijkt, dan zie je het verschil. Dit zorgt er echter nog niet voor dat alle linkse partijen zich verenigen in de strijd. Een groot deel kijkt de kat uit de boom, een ander groot deel doet alsof zijn neus bloedt. Bolsonaro doet alles verkeerd. Een president die zijn wettelijke autoriteit wil laten gelden na de campagne, moet geen controverses uitlokken. Hij moet zich inspannen om de president te zijn van alle Brazilianen.

Zijn voorstanders zeggen dat hij nu eenmaal zo in elkaar steekt en dat hij niet gaat veranderen.

Dat spijt mij ten zeerste. Maar er is meer dan één oppositie, en daar moet op gewezen worden. Onze partij (PDT), Rede, PSB Cidadania, wij wilden allemaal een zekere onafhankelijkheid tonen. Ik zeg niet dat die allemaal deel uitmaken van de oppositie, maar verscheidene onder hen die nog enige verwachting hadden m.b.t. de regering Bolsonaro, werden reeds teleurgesteld. Ik wil wel benadrukken dat wij geen oppositie voeren zoals de PT dat doet. Die partij is erg verschillend. Ik heb het over de groepen in het parlement. Senator Jaques Wagner (PT) gedraagt zich niet volgens de regel “zoveel te slechter, zoveel te beter”, ook al omdat hij ooit in de regering zat en weet wat dat betekent. Mensen als hij en collega Rogério Carvalho (PT – Sergipe) vertonen een ander gedrag. Je hoort meteen dat zij geen radicale oppositie voeren zoals de rest.

Heeft u een wrok tegenover de PT?

Er is iets wat mij zal bijblijven voor de rest van mijn leven, of tot op het moment dat ik niet meer beschaamd ben om te zeggen dat ik links ben. Die schaamte heb ik vandaag wel nog, omdat de PT de bevolking het idee gaf dat alles mag en kan, je mag stelen, je kan doen wat je wil zonder een minimum aan moraal en ethiek, in de overtuiging dat het doel alle middelen rechtvaardigt. Links werd hierdoor een synoniem van corruptie, excessen en onverantwoordelijkheid, afijn een reeks ondeugden die bleven plakken.

U geeft kritiek op de PT maar maakte wel deel uit van hun regering en steunde Dilma Rousseff toen ze afgezet werd.

Ik blijf volhouden dat Dilma goede bedoelingen had en dat ze geen enkele misdaad pleegde die haar afzetting verrechtvaardigde. Maar er waren miljoenen fouten in haar regering. En dat leidde tot een politieke afgang, uiteindelijk tot een impeachment. De profiteurs namen het roer over. Een groot deel van de PSDB heeft daar nu spijt van. Echter, indien men Dilma had laten doorgaan tot het einde van haar termijn, dan zou de PT nu opgescheept zitten met problemen gedurende vele jaren. Hier in het noordoosten begon de PT zich te recupereren vanaf het moment dat duidelijk werd dat Michel Temer erger was dan Dilma. Mensen begonnen heimwee te krijgen naar Dilma, maar nog meer naar Lula.

Hebben ze daar gelijk in?

Als je het niveau van consumptie van de mensen bekijkt, het gemiddelde inkomen, dan is het duidelijk dat het beter was ten tijde van Lula. Betekent dit dat hij de ideale oplossing is? Ik denk van niet, en daarom zit ik ook niet in de PT, een partij met een sterke corporatieve en syndicale inslag, en dat is verwoestend in de politiek omdat zij geen limieten kennen en doen wat volgens hen nodig is, het bevolken van het overheidsapparaat met hun leden, commissies opstrijken. Ze zijn niet allemaal zo, maar velen hebben hier niet het minste probleem mee, vinden dat volkomen normaal. Corruptie staat nu eenmaal ten dienste van iemand die wil profiteren en voor wie louter streeft naar de macht. Ik geloof zelfs dat dit het geval is voor Bolsonaro. Ik verwacht dan ook helemaal niets van deze regering. En dat, schrijf het maar op, zal ernstige problemen veroorzaken in onze economie.

Was Lula fout door Dilma te kiezen als zijn opvolgster?

Lula zei tegen mij dat het Ciro (zijn broer) zou worden, geloof je dat? Nadat Lula opnieuw verkozen werd in 2006, toonde hij zijn dankbaarheid aan Ciro die hem steunde, dit in tegenstelling tot een aantal PT-kameraden die hem in de steek lieten. Ik hoorde Lula zeggen: Ciro wordt de kandidaat om mij op te volgen. Nadien recupereerde hij zich, werd de meest populaire president uit de Braziliaanse geschiedenis en dacht dat hij daar iemand kon plaatsen die hij, tenminste in zijn hoofd, kon beschermen. Dilma, voor zover ik haar ken, aanvaardt geen bescherming, zelfs niet van Lula, en deed dat ook niet.

Het volledige interview leest u hier. (Portugees)

Foto: Agência Brasil

#CiroGomes #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #PDT #JaquesWagner #CorreioBraziliense #JairBolsonaro #RogérioCarvalho #PT #MichelTemer #CidGomes #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page