top of page
  • Observer

Ik ben de grondwet!

BOLSJA

Wat is erger: de woorden van vijanden of het zwijgen van vrienden? Martin Luther King gaf meer dan een halve eeuw geleden al een antwoord op deze vraag. De quote werd gisteren aangehaald door Luís Roberto Barroso van het hoogste gerechtshof STF, in zijn reactie op het optreden van president Bolsonaro, voor een menigte betogers die vlak voor de militaire kazerne van Brasília slogans scandeerden opdat de militairen zouden ingrijpen tegen het parlement, en de herinvoering van de macabere wet AI-5 eisten. Het antwoord van de president was duidelijk. Ondanks de vele hoestbuien loofde hij de manifestanten (ik geloof in jullie) en zei dat hij “nergens zou over onderhandelen”.

Op geen enkel moment sprak hij zijn afkeuring uit voor de eisen van de manifestanten die regelrecht ingaan tegen de democratie, en dat lokte reacties uit, erg veel reacties, zelfs van generaals die zeiden dat de strijdkrachten een permanent instituut vormen dat de Braziliaanse staat moet beschermen, en niet de regering. Een niet nader genoemde militair zei tegen het tijdschrift Veja: “Bolsonaro praat veel, maar wat doet hij concreet? Niets! Ook Braga Netto en de andere generaals in de regering moeten iets doen. Maar ze laten de president praten met die gekken in zijn eentje. Het zijn gekken en daar mag geen aandacht aan geschonken worden. De aandacht moet gaan naar datgene wat nu van belang is”.

Andere reacties

Luís Roberto Barroso: “Enkel iemand die geen vertrouwen meer heeft in de toekomst, en droomt van een verleden dat nooit bestond, kan naar een militaire interventie verlangen”.

Rodrigo Maia (Kamervoorzitter en een doelwit van de manifestanten): “De ganse wereld is verenigd in de strijd tegen het coronavirus. In Brazilië moeten we strijden tegen het coronavirus en tegen het virus van autoritarisme. Dat betekent meer werk, maar we zullen overwinnen. In naam van de Kamer van volksvertegenwoordigers, veroordeel ik eender welk optreden dat de militaire dictatuur verdedigt, een aanslag op de grondwet”.

Gilmar Mendes (STF): “De coronavirus crisis kan enkel overwonnen worden met politieke verantwoordelijkheid, de eenheid van allen en solidariteit. De oproep om de wet AI-5 terug in te voeren en een terugkeer van de dictatuur staat gelijk met het verscheuren van de grondwet en de democratische orde”.

Felipe Santa Cruz (orde van advocaten): “De president overschreed het onomkeerbaar moment. Het lot van de Braziliaanse democratie staat op het spel. Het wordt tijd dat de democraten zich verenigen, hun moeilijkheden en verschillen overwinnen, in naam van het grotere doel, onze VRIJHEID”.

Fernando Henrique Cardoso (ex-president): “Het is spijtig dat we moeten vaststellen dat de president zich aansluit bij anti-democratische demonstraties. Het is tijd voor vereniging in het voordeel van de grondwet, tegen elke bedreiging voor de democratie, een ideaal dat burgers en militairen moet verenigen, rijk en arm, allemaal samen voor de vrijheid en voor gans Brazilië”.

Soortgelijke reacties kwamen er van Human Rights Watch Brasil, Amnesty International Brasil, Bruno Araújo (voorzitter PSDB), João Doria (PSDB, gouverneur SP), Randolfe Rodrigues (senator voor de partij Rede), Weverton Rocha (senator PDT), Gleisi Hoffmann (volksvertegenwoordigster en voorzitster PT), Alessandro Vieira (senator Cidadania), Flávio Dino (PCdoB, gouverneur Maranhão), Juliano Medeiros (voorzitter PSOL), Carlos Lupi (partijvoorzitter PDT), Joice Hasselmann (volksvertegenwoordigster PSL), Camilo Santana (PT, gouverneur Ceará), Rui Costa (PT, gouverneur Bahia), Wilson Witzel (PSC, gouverneur RJ), Paulo Câmara (PSB, gouverneur Pernambuco), Helder Barbalho (MDB, gouverneur Pará), Wellington Dias (PT, gouverneur Piauí), de Nationale Associatie van Procureirs van de Republiek (ANPR), het Nationaal Front van Burgemeesters (FNP) …

Zwijgende minderheid

Tot op dit moment kwam er nog geen enkele reactie van Sérgio Moro, minister van Justie, en van Nelson Teich, de nieuwe zorgminister.


Carreata2

Ik ben de grondwet!

Bolsonaro stopte vanmorgen even voor de pers en een handjevol aanhangers die hem, zoals gebruikelijk, stonden op te wachten voor zijn officiële residentie (Palácio da Alvorada) en probeerde zich te verdedigen op de massale reacties door de nadruk te leggen op de hervatting van de activiteiten en tegen de sociale isolatie. Hij repte met geen woord over het feit dat hij betogers aanmoedigde tegen de democratie. Hij reageerde wel driftig op de opmerking van een aanhanger die opnieuw begon over de sluiting van het parlement, zeggende dat daar geen sprake van kon zijn: “Sorry maar dat kan niet. Hier gaat het om een democratie, respect voor de Braziliaanse grondwet. Het Supremo (STF) blijft open, transparant, het parlement eveneens open en transparant. Het is de bevolking die regeert en wij aanvaarden geen laag-bij-de-grondse provocaties door de pers die hier ook aanwezig is”.

Op de vraag van een journalist vroeg hij voor welke krant hij werkte en weigerde bot toen de journalist bevestigde dat hij voor de Folha de São Paulo werkte. Hij voegde eraan toe “O Globo zou zelfs niet eens aanwezig mogen zijn hier”, een uitspraak die op een applaus onthaald werd van het groepje aanhangers.

En verder: “Zij die mij ervan beschuldigen om dictatoriaal te zijn, hebben een gebrek aan intelligentie. Welke maatregelen heb ik genomen tegen de pers en tegen de vrijheid van mening? Ik ben tegen de aanhoudingen die momenteel in Brazilië gebeuren, een vrouw oppakken omdat ze naar het strand van Recreio (RJ) gaat in een bikini, een gepensioneerde die even een luchtje wil happen aan het strand van Boa Viagem (Recife). Ik ben de grondwet! De economische situatie van Brazilië is dramatisch. De gevolgen zijn geweld, chaos, honger en ellende. De beperkende maatregelen (sociale isolatie) waren overdreven en bereiken hun doel niet. Ongeveer 70% van de bevolking zal besmet worden, of willen jullie dat ik hier begin te liegen?”. Hij zei dit zonder daarbij enige wetenschappelijke gegevens te vermelden die dat bevestigen.

Bron 1Bron 2

Foto: Facebook / Fotos Públicas - Roberto Parizotti

#NelsonTeich #MartinLutherKing #BraziliëNieuwsOnline #WalterBragaNetto #JairBolsonaro #LuísRobertoBarroso #GilmarMendes #FernandoHenriqueCardoso #FelipeSantaCruz #FolhadeSãoPaulo #RodrigoMaia #OGlobo #STF #Veja #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page