top of page
  • Observer

Ik ga enkel als hij ook gaat

BolsoLulDeb

Zoals het er nu uitziet is noch Lula, noch Bolsonaro bereid om deel te nemen aan debatten. Eerder deze week cancelde CNN Brasil een debat dat gepland was op 6 augustus; beiden sturen ook hun kat naar het programma Central das Eleições, van GloboNews. Achter deze houding schuilt dezelfde intentie: een poging om de uitspraken onder controle te houden, zich verschuilend in hun eigen bubbel waar ze enkel hun eigen aanhangers aanspreken. Wie hierbij verliest is de kiezer die blind blijft rondstaren, zwemmend in een zee van nep informatie.

Volgens UOL Notícias, gebaseerd op fact-checking in Brazilië, verkondigde Lula minstens drie onwaarheden in de maand juli, en overdreef bij drie andere uitspraken. Bolsonaro daarentegen, werd betrapt op minstens negen onwaarheden en drie overdrijvingen.

Lula maakte fouten bij zijn commentaar over de winst van Petrobras, de begrenzingen van inheemse gronden, het bruto intern product in de jaren van zijn regeringen, de ontbossing in het Amazonegebied, de werking van het staatsbedrijf Eletrobras en het hoger tribunaal TRF4 dat hem unaniem veroordeelde in 2019. Bolsonaro verspreidde foute informatie over het Braziliaanse kiessysteem bij diverse gelegenheden en maakte fouten bij uitspraken over de schulden van Petrobras, de overheidsbank BNDES en de capaciteit van spontane branden in het Amazonewoud. Dit alles gebeurde tijdens evenementen waar zij vrijwel alleen praatten, vrij van eventule tegenspraak van een rivaal in de verkiezingen. Resultaat: de foute informatie werd verspreid, vrijwel onzichtbaar voor de bevolking.

Debatten tussen presidentskandidaten zijn goed voor de gezondheid van een kiesproces en mogelijk het onderwerp voor een wijziging in de wetgeving m.b.t. de volgende verkiezingen. Ze hebben ook een tijdloos karakter door de aard van een debat waarbij iedere kandidaat evenveel tijd krijgt om zijn visie te verdedigen. Debatten tonen aan wie de politicus is die een bepaald thema beter beheerst, en wie het beste regeringsprogramma kan voorleggen. Het is voor dergelijke evenementen dat de checkers zich maandenlang voorbereiden, gegevens verzamelend in een databank, en manieren bestuderen om in te gaan tegen onwaarheden die live verkondigd worden, op piekuren van de kijkdichtheid. Debatten vormen een gezonde bron van informatie en dienen ook als een historische registratie van mogelijke regeringsbeloftes. Bolsonaro volbracht 36% van de beloftes die hij maakte in 2018. Toen nam hij wel deel aan debatten en ondervragingen.

Tenslotte zijn ze ook goed omdat de kiezer naar de antwoorden kan luisteren uit de mond van de betrokkene over delicate onderwerpen zoals de voorbije administratie, controversiële geallieerden of zelfs vrienden en eigen familie die betrokken werden in schandalen. Het maakt deel uit van het spel, een noodzakelijk spel.

Ondanks dit alles blijven Lula en Bolsonaro blind en creëren een lijst van belachelijke eisen (zoals zeggen dat ze enkel zouden gaan indien de ondervragende journalisten “vrienden” zijn), of spelen een kinderlijk spelletje van “Ik ga enkel als hij ook gaat”.

Door het mijden van een confrontatie op nationaal niveau geven ze een slecht voorbeeld. Ze laten blijken dat een dialoog onmogelijk is en sturen het jaar 2023 de verkeerde richting in. Wie er ook wint, Brazilië blijft verscheurd in het komende jaar.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Alan Santos - PR

#UOLNotícias #CNNBrasil #Eletrobras #TRF4 #JairBolsonaro #BNDES #GloboNews #Petrobras #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page