top of page
  • Observer

Ik heb niets gemeen met die kerel!

Governadores

Flávio Dino (de spreker op de foto), lid van de linkse partij PCdoB en gouverneur van de noordelijke deelstaat Maranhão, overweegt om naar het gerecht te stappen om een aanklacht in te dienen tegen president Bolsonaro wegens racisme. De president liet zich gisteren, tijdens een ontbijt met journalisten, negatief uit over de gouverneur en verwees naar de noordoostelijke staten met de term “Paraíba”, een term die als erg pejoratief bechouwdd wordt omdat hij verwijst naar mensen, afkomstig van die regio en levend in andere deelstaten, vooral in Rio de Janeiro van waar de president afkomstig is.

Bolsonaro zei dat van alle noordoostelijke gouverneurs, Flávio Dino “de slechtste was”, en dat hij “absoluut niets gemeen heeft met die kerel”. De president richtte zich bij die uitspraak tot stafchef Onyx Lorenzoni.

De gouverneur in kwestie sprak met Guilherme Amado, columnist bij het tijdschrift Época.

Hoe verwerkte u deze uitspraak?

“De president was erg op dreef vandaag, in verschillende sectoren. Hij deed een aanval in de richting van journaliste Miriam Leitão (Bolsonaro sprak niet de waarheid toen hij zei dat zij het uit haar duim zoog dat ze gemarteld werd tijdens de militaire dictatuur), van artiesten (de president dreigde ermee om Ancine – Agência Nacional do Cinema, te sluiten indien er geen ‘culturele filter’ gebruikt wordt om nationale producties met overheidsgeld te financieren), tegen de honger (zie vorig bericht) en tegen de ‘nordestinos’. Het wordt erger met de dag”.

Maar wat kan u zeggen over zijn uitspraak over uw persoon?

“Dat is een criminele verklaring, dit volgens de wet die over racisme gaat. Hij mag zoiets niet zeggen. Een president van de republiek die dat zegt, stimuleert anderen om racistisch te zijn. Als er geen uitleg komt, zullen we de nodige maatregelen nemen en een klacht indienen bij het federale openbare ministerie om zijn houding te laten onderzoeken”.

Vormt dit echt een racistische inbreuk?

“Niet alleen dat. De uitspraak kan ook een dreigement inhouden, een richtlijn voor zijn ondergeschikte (stafchef Lorenzoni) om geen budgetten te voorzien voor ‘die kerel’. En dat op zich is al een bedreiging. Ik heb al uitleg gevraagd via Twitter en wacht af waartoe dit zal leiden. Het gaat hier echt wel om een zware inbreuk. Zelfs tijdens de dictatuur (president João Figueiredo) werd een goede relatie onderhouden met de gouverneurs van de oppositie, zoals Franco Motoro of Leonel Brizola. Idem dito voor (voormalige presidenten) Fernando Collor en Fernando Henrique Cardoso. Het is echt wel atypisch dat hij een minister (Lorenzoni) laat zorgen voor een regering die een gouverneur achtervolgt. Waarom doet hij dat”?

Wat vindt u van de verhouding tussen de president en het noordoosten van Brazilië?

“Hij nam erg weinig initiatieven met betrekking tot het noordoosten. Toen hij ons (de gouverneurs van die regio) bij zich riep, gingen we daarop in. Het werd een dialoog met wederzijds respect. Wij lieten zien dat er geen enkele agressiviteit uitgaat van onze kant, maar niemand gaat afwijken van zijn ideeën om hem gelukkig te maken. Dat is wel het minimum van een democratische visie. We mogen dan al verschillen van mening, maar we eisen wel het nodige respect, en geen agressiviteit of oorlogstoestanden met de noordoostelijke regio’s”.

Miriam Leitão

De nieuwsketen O Globo gaf een nota uit n.a.v. de uitspraak van de president over de journaliste Miriam Leitão. Bolsonaro zei letterlijk: “Zij was op weg naar de guerrilla groep Araguaia toen zij opgepakt werd in Vitória. Daarna kwam zij met een verhaal af over martelingen en misbruik, een compleet drama. Allemaal leugens”, aldus de president.

Tijdens het avondjournaal (Jornal Nacional) liet de persgroep een nota voorlezen door de journaliste Renata Vasconcellos waarin gezegd wordt dat de uitspraak van de president absoluut verontwaardigend is en met de grootste stelligheid afwijst: “De absolute waarheid verdedigend, alsmede de eer van journaliste Miriam Leitão, is het nodig om duidelijk te stellen dat het niet de journaliste is die hier leugens vertelt. Miriam nam nooit deel aan de gewapende strijd en wenste dat ook niet. Ten tijde dat zij militant was van de PCdoB, was zij enkel actief in de sector propaganda. Zij werd opgepakt op haar 19de, zwanger, en opgesloten in de 38ste Bataljon van de Infanterie in Vitória. Op het hoogtepunt van de dictatuur in 1973, diende Miriam een aanklacht in van de martelingen bij de ‘Auditoria da Aeronáutica’ (luchtmacht) in Rio de Janeiro, ondanks alle risico’s die dit met zich meebracht in die periode”.

Miriam-Leitao

O Globo herinnerde eraan dat de journaliste ook constant aangevallen werd onder de regeringen onder de PT, wat volgens hen, haar onafhankelijkheid bevestigt: “O Globo feliciteert haar voor deze onafhankelijkheid, een eigenschap van professionele journalisten, en is solidair met Miriam Leitão”.

Bron

Foto boven: V.l.n.r. de noordoostelijke gouverneurs van Piauí, Wellington Dias (PT); Rio Grande do Norte, Fátima Bezerra (PT); Pernambuco, Paulo Câmara (PSB); Maranhão, Flávio Dino (PCdoB); en van Bahia, Rui Costa (PT).

Foto's: Valter Campanato - Agência Brasil / GloboPlay

#Paraíba #BraziliëNieuwsOnline #MiriamLeitão #FlávioDino #JairBolsonaro #JornalNacional #RenataVasconcellos #OnyxLorenzoni #LeonalBrizola #FernandoHenriqueCardoso #Ancine #PCdoB #FrancoMotoro #OGlobo #JoãoFigueiredo #Vitória #Época #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page