top of page
  • Observer

Ik heb zin om op je bek te slaan!

Bolsoboos

President Bolsonaro zei vandaag tegen een journalist van O Globo dat hij “zin had om op zijn bek te slaan”. De uitspraak werd gedaan vlak voor de Catedral Metropolitana in de hoofdstad Brasília.

De president bracht een bezoek aan de lokale markt waar artisanale spullen verkocht worden toen de reporter vragen stelde over de som van R$ 89.000 die zijn echtgenote Michelle ontving via Fabrício Queiroz, de voormalige adviseur van zijn zoon Flávio (dat verhaal leest u hier).

“Ik heb zin om op je bek te slaan”, zo klonk het antwoord van Bolsonaro. Andere aanwezige journalisten vroegen meteen of het om een bedreiging ging, maar Bolsonaro gaf geen antwoord en zette zijn bezoek verder. Nadien keerde hij terug naar het Palácio da Alvorada, de officiële residentie van de president.

Marcelo Rech, voorzitter van de ANJ (Associação Nacional de Jornais) reageerde op de agressieve uitspraak: “Het is jammer dat de president nogmaals agressief en heftig reageert op de vraag van een journalist. Dergelijke houding draagt op geen enkele manier bij aan de democratie en de persvrijheid die de grondwet ons biedt”.

O Globo wees in een nota de agressie van de president af: “Een dergelijke intimidatie toont aan dat Jair Bolsonaro de plicht van een ambtenaar, ongeacht in welke positie, negeert, de plicht om verantwoording af te leggen aan de bevolking. O Globo heeft altijd vragen gesteld aan de presidenten van het land, hierdoor zijn opdracht vervullend, met name de bevolking inlichten, en zal doorgaan met het stellen van vragen, zowel in deze als in toekomstige regeringen”.

Politieke partijen, parlementairen en de oppositie geven kritiek op de houding van de president. De PSDB gaf een nota uit waarin gesteld wordt dat de de president “geen respect vertoont voor de pers”, en “dat zijn gedrag niet strookt met de uitvoering van zijn ambt”. Ook de MDB vroeg om respect voor de journalisten: “De president moet zijn woorden intrekken”, zo klinkt het.

Volksvertegenwoordigster Sâmia Bomfin (PSOL) omschreef de uitspraak als “onaanvaardbaar”, en zei dat de stijgende populariteit van de president hem aanmoedigt om zijn militanten opnieuw te activeren: “Een welopgevoede Bolsonaro is een illusie, het duurde niet lang”, en “Uitspraken als die vandaag laten zien waar de president vandaan komt”. Maria do Rosário (PT), een volksvertegenwoordigster met een geschiedenis van botsingen met de president (toen hij zelf nog volksvertegenwoordiger was) zegt dat de aanval op de journalist “zeer ernstig” is: “In een democratie is een dergelijke houding onaanvaardbaar. Genoeg met die dagelijkse spanningen, weg met Bolsonaro”, zo schreef ze op Twitter.

Senator Randolfe Rodrigues (Rede) zei dat Bolsonaro schrik heeft: “De angst om een antwoord te geven is zo groot dat hij eenieder het zwijgen wil opleggen die hierover vragen stelt. Zal hij ook zo reageren tegenover de gerechtelijke instanties”?

Bron

Foto: Twitter

#Rede #ANJ #BraziliëNieuwsOnline #MichelleBolsonaro #Twitter #JairBolsonaro #Brasília #SâmiaBomfin #CatedralMetropolitana #FabrícioQueiroz #PT #RandolfeRodrigues #FlávioBolsonaro #OGlobo #PSDB #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page