top of page
  • Observer

In een notedop

BolsoGovs

Liefdesverklaringen

De wedloop om gesteund te worden in de 2de kiesronde, op zondag 30 oktober, begon met een manifestatie van de gouverneurs uit drie belangrijke electorale regio’s, ten voordele van Bolsonaro (foto v.l.n.r. Bolsonaro, Romeu Zema, Rodrigo Garcia en Cláudio Castro). De eerste was Romeu Zema, opnieuw verkozen in Minas Gerais, en die naar Brasília reisde om de kandidatuur van de president te steunen. Dat was ook het geval voor Cláudio Castro, die de verkiezingen won in Rio de Janeiro. Rodrigo Garcia, zittende gouverneur van São Paulo, verklaarde zijn “onvoorwaardelijke steun” aan de ex-kapitein, en aan Tarcísio de Freitas. Ex-rivaal Sérgio Moro, verkozen als senator voor de deelstaat Paraná, sloot zich ook (terug) aan bij Bolsonaro. Velen vragen zich bij deze laatste af of de zonden van Lula zwaarder wegen dan die van Bolsonaro.

Ciro Gomes

De PDT, de partij van presidentskandidaat Ciro Gomes (die het pleit verloor in de eerste ronde), vormt de eerste en belangrijkste steun aan Lula. Partijvoorzitter Carlos Lupi kondigde de “unanieme beslissing” aan en bevestigde dat hij vanaf nu aan de zijde staat van de leider van de arbeiderspartij, ook al vormde die tijdens de ganse voorafgaandelijke campagne een mikpunt voor kritiek aan het adres van de ex-president. Ciro Gomes zelf sprak de naam Lula niet uit, maar zei dat, “gezien de omstandigheden”, “de enige uitweg” erin bestond om het eens te zijn met de beslissing van zijn partij. Simone Tebet (MDB) zal vandaag nog haar steun toezeggen aan Lula.


LulaMong

Nieuwe peilingen in zicht

Anderson Torres, minister van Justitie, vroeg aan de federale politie om een onderzoek te openen bij de peilingsinstituten, de favoriete doelwitten van Bolsonaro tijdens de campagne. Volgens Torres voldoet het verzoek aan de representatie, gericht aan zijn ministerie, die wijst op “gedragingen die in theorie kenmerkend zijn voor het plegen van misdaden” door sommige instituten. Ondertussen verschijnt vandaag nog het resultaat van een nieuwe peiling met betrekking tot de 2de kiesronde, uitgevoerd door het instituut Ipec.

Winners and Losers

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door het platform Ranking van Politici, werd slechts de helft van de federale volksvertegenwoordigers die hun debuut maakten in 2018, en voor dezelfde functie streden, herkozen. Van de 72 nieuwkomers waren er 36 succesvol. Aan de andere kant wonnen bijna zeven van de tien parlementariërs die al twee of meer termijnen hadden, de herverkiezing. Onder de namen die verloren gingen, zijn voormalige Bolsonaristen en bondgenoten van de president.

Wie er belangstelling voor heeft, vindt hier een lijst.

Bron: Veja

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert / Facebook

#CiroGomes #CarlosLupi #RodrigoGarcia #PDT #AndersonTorres #JairBolsonaro #CláudioCastro #SimoneTebet #TarcísiodeFreitas #MDB #RomeuZema #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page