top of page
  • Observer

In hoeverre is Haddad Lula, of Lula Haddad?

Haddad-Lula-mascara-FB

Een artikel op de linkse website Carta Capital stelt de metamorfose van Haddad in Lula in vraag en zegt dat er nogal wat ‘petistas’ rondlopen die hier over twijfelen. De eerste propaganda uitzending van de PT ging vrijwel uitsluitend over de ex-president, en “het leed wat hem en de PT aangedaan werd door het kiestribunaal dat hem verbood om mee te doen aan de verkiezingen”. Haddad kwam nauwelijks aan bod, ook al werd Lula niet voorgesteld als kandidaat, zoals opgelegd door het TSE.

Een bekende economist uit de financiële wereld van São Paulo (André Perfeito van Spinelli) meent dat Fernando Haddad kansen heeft om de verkiezingen te winnen, maar stelt zich de vraag: “Stel u voor: een ondernemer zit samen met Haddad voor een gesprek in het Alvorada (presidentiële) paleis in Brasília. Hij zal zich afvragen: wie trekt hier aan de touwtjes, Haddad of Lula?” .

De propaganda uitzendingen van de PT mikken vooral op een stemmenoverdracht, van Lula naar Haddad. Tussen de ‘lulistas’ zitten evenwel een aantal mensen die denken dat Haddad Lula snel zal vergeten, in het geval van een overwinning. Zij maken zich zorgen over een eventuele herhaling van de film met Dilma Rousseff die afstand nam van haar mentor en nadien ten val kwam. Voor hen moet Haddad aanvaarden dat Lula aan de macht blijft, opgesloten of niet.

Een van die wantrouwigen is Gilberto Carvalho, voormalige kabinetschef van Lula, secretaris-generaal van de regering Dilma en een van de campagneleiders van de PT. Onmiddellijk nadat Haddad aangeduid werd als plan B, in augustus) stuurde hij al een bezorgde brief hierover naar de ex-president. En die brief was niet mals, zo zeggen enkele petistas die met Haddad samenwerkten toen hij burgemeester van São Paulo was, van 2013 tot 2016.

Zij vergelijken de ex-burgemeester met Dilma die centraliserend werkte. Beiden beschouwen zichzelf intelligent genoeg, met meer zekerheden dan twijfels. Net als Dilma, staat Haddad niet sympathiek tegenover realpolitik, een wijze van politiek bedrijven waarbij op een nuchtere manier de kosten & baten van een bepaald beleid worden bekeken, zonder rekening te houden met ideologie, politiek-filosofische overwegingen of ethiek. Haddad houdt er niet van, en is ook geen vragende partij om te onderhandelen met politici, parlementairen, leiders van sociale bewegingen. Dit alles droeg veel bij tot de afzetting van Dilma die niet meer kon rekenen op voldoende medestanders op het moment dat zij ze nodig had. Dat droeg ook bij tot de nederlaag van Haddad toen hij opnieuw wilde verkozen worden als burgemeester.

Luiz Flavio Guimarães, de marketingman van Geraldo Alckmin, stelde toen voor aan Haddad om gratis voor hem te werken. Maar dat ging niet door, omwille van “interne kwesties” bij de arbeiderspartij. Guimarães ging toen werken voor João Doria die de verkiezingen met glans won. Haddad staat ervoor bekend in marketingkringen dat hij de neiging heeft om gesofisticeerd over te komen in zijn gesprekken, dit door zijn intelligentie en zijn persoonlijkheid, argumenten die opgenomen werden in Gilberto Carvalho’s brief aan Lula. De ex-president is veel eenvoudiger, directer.

Sommigen zeggen dat het verschil tussen beiden voortspruit uit het verschil van de sociale klasses waar beiden in opgroeiden. Haddad stamt uit een middenklasse familie, studeerde aan de USP (universiteit van São Paulo) waar hij ook lesgeeft aan de zonen & dochters van de elite van São Paulo. Dilma heeft een gelijkaardige geschiedenis, studeerde in een nonnenschool in Minas Gerais en leerde Frans spreken op school.

Om al die redenen zal het niet zo eenvoudig zijn om te tonen aan de kiezers dat Haddad Lula is, en omgekeerd. De wantrouwigen binnen de partij zeggen dat de transformatie van Lula in Haddad met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren, tijdens de campagne. Haddad moet als het ware overkomen als een spiegel waarin de kiezers Lula herkennen. Zij stellen zich de vraag: in hoeverre is Haddad bereid om deze metamorfose te aanvaarden?

Bron

Foto: Facebook

#GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JoãoDoria #GilbertoCarvalho #USP #PT #Lula #PalácioAlvorada #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page