top of page

Inauguratie Lula

LulaRolls

Zondag 1 januari 2023 stond in het teken van de inauguratie van Luíz Inácio Lula da Silva als president van Brazilië, voor een ambtstermijn van 4 jaren. De leider van de arbeiderspartij en zijn vicepresident Geraldo Alckmin, samen met hun echtgenotes werden naar het parlement gebracht via de Esplanada, in de klassieke open Rolls-Royce Silver Wraith van 70 jaar oud.

LulaCongresso

In het Congres werd de eed afgelegd en het document ondertekend. In zijn eerste toespraak – die een half uur duurde – loofde Lula de democratie, deed een aanval op de erfenis van zijn voorganger, Jair Bolsonaro, en omschreef het uitgavenplafond als een “estupidez” (domheid). Door de afwezigheid van Bolsonaro werd de ceremonie van de overdracht van het presidentiële lint uitgevoerd door een gemengd groepje afgevaardigden van de Braziliaanse bevolking (een 10-jarige zwarte jongere uit de periferie van São Paulo, een arbeidster die afval sorteert, een metaalarbeider, het stamhoofd Raoni Mtuktire (90), een kokkin, een minder valide…). Bovenop het “parlatório” (balkon voor het Palácio do Planalto) sprak hij de massa geëmotioneerd toe.

LulaRampa

LulaGov

Vooraleer zijn 37 ministers te beëdigen ondertekende Lula in zijn eerste daad als president, een reeks decreten en voorlopige maatregelen, waaronder de uitbetaling van de steunuitkering Bolsa Família t.w.v. R$ 600, en de verlenging van de vrijstelling van heffingen op de brandstoffen. De president tekende ook een nota met betrekking tot een wijziging van het beleid van wapencontrole, het herstel van het Amazonefonds en de strijd tegen ontbossing. Tenslotte bepaalde hij ook dat de CGU (Controladoria-Geral da União) oordeelt over de opheffing van de verzegelingen van informatie, opgelegd door zijn voorganger.

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert/ Tomas Silva - Marcelo Camargo - Agência Brasil / Leopoldo Silva/Agência Senado

#BRNieuws #GeraldoAlckmin #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page