top of page
  • Observer

Indecent Proposal

Moro-bandeira

De pas verkozen president Jair Bolsonaro stond gisterenavond enkele interviews toe aan de belangrijkste televisiejournaals. Aan William Bonner en Renata Vasconcelos (Jornal Nacional – O Globo) verklaarde hij o.m. dat hij rechter Sérgio Moro zou willen als minister van justitie, ofwel als een van de ministers bij het STF (Supremo Tribunal Federal, het hoogste gerechtshof van Brazilië). Moro werd nationaal en internationaal bekend door zijn werk als onderzoeksrechter bij het Lava Jato proces waarbij hij o.m. ex-president Lula veroordeelde, naast andere bekende politici, betrokken in het corruptieschandaal.

Moro reageerde inmiddels op de uitspraak en liet weten in een uitgegeven nota: “Over de publiekelijke uitspraak van de verkozen president omtrent het toewijzen van een zetel in het STF als er een plaats vrijkomt, ofwel een mandaat als minister van justitie tijdens zijn ambtstermijn, kan ik enkel zeggen dat ik vereerd ben met het aanbod. Indien een van beide uitnodigingen werkelijkheid zou worden, dan zal hierover nagedacht en gediscussieerd worden”.

Volgens Bolsonaro is Sérgio Moro een Braziliaans symbool: “Ik pleeg te zeggen dat hij zijn vrijheid verloor in de strijd tegen corruptie. Hij kan niet meer alleen naar de bakkerij, of met zijn familie naar de shopping zonder bewakers om zich heen. Moro is een man die erkenning verdient voor het werk dat hij verricht”. De nieuwe president voegde eraan toe dat de corruptie moet verbannen worden en dat “niemand nog langer wil leven met dergelijke nefaste praktijken”.

Journalist Josias de Souza beschouwt het idee van Bolsonaro absurd. Een eventuele aanduiding van Moro als minister bij het STF zou nog kunnen. Iedere rechter droomt ervan om deel uit te maken van dit selecte gezelschap. Het voorrecht om belangrijke politici op het matje te roepen, inruilen voor een mandaat als minister van justitie is wat anders, zeker omdat hij dan ook door hen “afgedankt kan worden”.

Zes dagen voor de tweede kiesronde lichtte Moro een tipje van de sluier op m.b.t. de biecht van ex-minister Antonio Palocci, hierdoor de indruk gevend dat hij dit deed om de arbeiderspartij een slag onder de gordel toe te dienen. Mocht hij nu minister van justitie worden, zal hij de rest van zijn bestaan moeten uitleggen waarom hij Bolsonaro bevoordeelde. Het Lava Jato proces zou nooit meer hetzelfde betekenen.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#WilliamBonner #RenataVasconcelos #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JosiasdeSouza #AntonioPalocci #JairBolsonaro #JornalNacional #OGlobo #STF #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page