top of page
  • Observer

Indien nodig moeten we schulden maken


President Lula zei vandaag in Madrid dat de ontwikkelingsbank BNDES en de andere publieke banken leningen gaan toestaan om de groei te stimuleren. Volgens hem is het geen probleem om schulden te maken als het gaat om de opbouw van nieuwe activa: "Indien we schulden moeten maken, dan doen we dat. Wat we niet mogen doen is schulden maken om andere schulden te betalen".


Hij bevestigde nogmaals dat hij geen privatiseringen van staatsbedrijven wil doorvoeren, en dat hij akkoorden wil afsluiten met ondernemers: "We moeten de Braziliaanse ondernemers overtuigen om te investeren in Spanje, en de Spaanse ondernemers, samen met Braziliaanse partners, om te investeren in Brazilië. We gaan geen enkel bedrijf meer privatiseren. We gaan geen publiek patrimonium verkopen om schulden te dekken".


Mercosul - EU


Hij zei ook dat, als het gemakkelijk zou zijn geweest om de Mercosur-overeenkomst af te sluiten met de Europese Unia, dat "dit al gedaan zou zijn", en herinnerde eraan dat de onderhandelingen dikwijls dicht bij het doel raakten. De deal van de regering Bolsonaro wees hij af omdat die straffen oplegt, "en dat kunnen wij niet aanvaarden".


Spanje wordt in de tweede helft van dit jaar de nieuwe voorzitter van de Europese Unia, ter vervanging van Zweden, en daardoor vergroot de kans op succes, zo vindt hij: "Ik ben geïnteresseerd in een afsluiting, maar iedereen moet akkoord gaan, iedereen moet er bij winnen. In een win-win situatie kunnen we een goede overeenkomst afsluiten".


Lula stelt ook zijn hoop op de bank van de Bic-landen die "een grote investeringsbank kan worden, indien mogelijk groter dan de Wereldbank".


"Zonder geld groeit de economie niet aan. Ofwel de staat, ofwel zakenlieden moeten geld investeren. Als de staat het niet kan bieden, dan moeten de banken dat doen. Als de private banken het niet willen, dan moeten publieke banken ervoor zorgen". Hij somde hierbij de Braziliaanse publiek banken op, verwijzend naar de BNDES, de Banco do Brasil, Caixa Económica, Banco do Nordeste en de Banco da Amazoônia.


Tenslotte verdedigde hij ook de schepping van een gemeenschappelijke munt voor de Mercosul landen, en een andere voor de groep van de Bric landen, "net zoals de euro", zo besloot hij.


Estadão


Foto boven: Lula ontmoet Pedro Sanchez, president van de Spaanse regering. Ricardo Stuckert/PR.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page